7 «μυστικά» που αξίζει να ανακαλύψεις φέτος το καλοκαίρι στην Κύπρο

Ο γύρος της Κύπρου σε ένα καλοκαίρι!

Article featured image
Article featured image

Γράφει η Άννα Χρίστου*

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μας αναγκάζει να μείνουμε στην Κύπρο αλλά ευτυχώς δεν μας αναγκάζει να μείνουμε σπίτι μας. Ίσως αυτό το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία μας να γνωρίσουμε την άλλη πλευρά του, σε τόπους που δεν είναι τόσο γνωστοί, μακριά από τον συνωστισμό και τις δραστηριότητες που συνηθίζουμε να κάνουμε.

Αν είσαι φαν της περιπέτειας και συνάμα της ηρεμίας, συνέχισε να διαβάσεις αυτό τον οδηγό για το πώς μπορείς να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι στην Κύπρο!


Παραλία ΖΑΠΑΛΟ, Λεμεσός

Μια όχι και τόσο γνωστή παραλία της Λεμεσού, η παραλία Απόλλων ή όρμος της Τρυπητής βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα από την πόλη και είναι δύσκολο να τη δει κανείς από το δρόμο μιας και βρίσκεται κάτω από τον γκρεμό. Θα την ακούσεις επίσης και ως κόλπος Ζάπαλο μιας και σε εκείνο το σημείο έκανε εξόρυξη αμμόχαλκου η ομώνυμη εταιρεία. Επειδή χρειάζεται χρόνο να ανεβείς και να κατεβείς θα ήταν προτιμότερο να πάρεις μαζί σου σνακ και νερό μιας και στην περιοχή δεν υπάρχει κάτι για να αγοράσεις. Μπορείς να κατεβείς με τα πόδια ή οδικώς αν έχεις όχημα κατάλληλο για τέτοιες περιοχές.

ζαπαλο.jpg


ΚΑΒΟ ΠΥΛΑ, Αμμόχωστος

Δεν είναι μόνο το Κάβο Γκρέκο που αποτελεί μια πρόκληση για τους λάτρεις της εξερεύνησης αλλά υπάρχει και το Κάβο Πύλα στην περιοχή Ξυλοφάγου. Οδηγώντας στην ακτογραμμή της περιοχής, ανάμεσα στις αγγλικές βάσεις, στο Κάβο Πύλα μπορείς να βρεις και τη σπηλιά των Αγίων Σαράντα κατεβαίνοντας προσεχτικά τα βράχια. Σύμφωνα με τους ντόπιους, στη σπηλιά βρίσκονται οστά μίνι ιπποπόταμων και μίνι ελεφάντων, στα οποία οι χωριανοί έκαναν τιμές και δόξες γιατί πίστευαν ως ήταν κόκαλα Αγίων . Εξ ου και το όνομα της σπηλιάς. Στην ίδια ακτογραμμή μπορείς να κάνεις snorkelling στον κόλπο «Κόκκινες Ανεμώνες», που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο αριθμό κόκκινων ανεμώνων που συναντάμε εκεί.

καβο πυλα.jpg


ΠΩΜΟΣ , Πάφος

Η παραλία του Πωμού που βρίσκεται στην περιφέρεια της Τυλληρίας αποτελεί ένα παραδεισένιο μέρος για ντόπιους που γνωρίζουν το μέρος. Εκεί κοντά υπάρχει το PARADISOS BAR στο οποίο μπορείς να γευτείς τα ωραία κοκτείλ. Στο συγκεκριμένο τόπο διοργανώνεται και το Jazz Festival κάθε Αύγουστο και λίγο παρακάτω, στο χωριό Γιαλιά, το Afrobanana Festival. Στην ίδα περιοχή μπορείς να επισκευτείς το δάσος του Πωμού, το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο τέλος να δοκιμάσεις τα λαχταριστά σάντουιτς της Κούλλας, απολαμβάνωντας το παφίτικο ηλίοβασίλεμα.

πωμος.jpg


ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΡΟΥΘΚΙΑ, Πάφος

Ανάμεσα στα γραφικά γεφύρια που υπάρχουν στο νησί μας είναι και το Γεφύρι του Ρουθκιά, 3 χιλιόμετρα μακριά από το τουρκοκυπριακό χωριό Βρέτσια. Μια πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού Ξερού, στο οποίο είναι κτισμένο, θα ήταν αρκετή για να θαυμάσεις την ομορφιά της φύσης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν επεξηγηματικές πινακίδες που βοηθούν τον επισκέπτη καθώς και παγκάκια για ξεκούραση και απόλαυση της φύσης. Υπάρχουν πολλές εκδοχές σε σχέση με την προέλευση του ονόματός του. Μια από αυτές αφορά στο φυτό «ρουδί» ή αλλίως «σουμάτζιη» που υπήρχε άφθονο στη περιοχή.

4.jpg


ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΖΟΥΣΑΣ, Πάφος

Μία από τις ομορφότερες κοιλάδες της Κύπρου είναι η Κοιλάδα της Έζουσας, η οποία έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της οροσειράς Τροόδους και εκτείνεται για περίπου 50 χλμ. Τα τρία μονοπάτια της φύσης και η μία περιπατική διαδρομή που το συνθέτουν δίνουν την αίσθηση ενός επίγειου παραδείσου. Η έναρξη της διαδρομής είναι το χωριό Επισκοπή στο οποίο μπορείς να επισκεφτείς το Περιβαλλοντικό Κέντρο καθώς και τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας του Αγίου Ιλαρίωνα. Κι επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, μια στάση σε μία από της παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού είναι απαραίτητη!

εζουσα.jpg


ΚΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ, Αμμόχωστος

Μπορεί η Αγία Νάπα να είναι σήμα κατατεθέν για τη ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τις διάσημες παραλίες που γεμίζουν κάθε χρόνο από τουρίστες, ωστόσο η Καμάρα του Κόρακα είναι ένα μέρος που ακόμη να ακουστεί στα αυτιά των πολλών, και ως εκ τούτου παραμένει ένα κρυφό διαμάντι της περιοχής. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Κάβο Γκρέκο, ένα χιλιόμετρο μακριά από το εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Κατάλληλο σημείο για να φωτογραφήσεις την αυγή αλλά και το ηλιοβασίλεμα. Ωστόσο, πρέπει να βιαστείς αν θες να το προλάβεις διότι σύμφωνα με τους γεωλόγους το συγκεκριμένο δημιούργημα της φύσης τείνει να καταστραφεί λόγω της ταχείας διάβρωσης του πετρώματος της γέφυρας.

koraka.jpg


ΚΡΑΣΟΧΩΡΙΑ, Λεμεσός

Μια διαφορετική διαδρομή με άρωμα κρασιού και αμπελιού συνθέτει την τέλεια καλοκαιρινή εξόρμηση για εκείνους που τους μαγεύουν τα γραφικά, παραδοσιακά σοκάκια και οι φιλόξενοι άνθρωποι. Άγιος Αμβρόσιος, Λόφου, Βουνί, Κοιλάνι, είναι μόνο μερικά από τα περίφημα οινοπαραγωγικά χωριά με χρόνια πείρας στον τομέα της οινοποιίας. Αξίζει να επισκεφτείς σίγουρα το Οινοποιείο Νικολαΐδη στην Ανώγυρα, τον Ζαμπάρτα στον Άγιο Αμβρόσιο, τον Βλασίδη ή την Αγία Μαύρη στο Κοιλάνι για να γευτείς τα πολύ ποιοτικά κρασιά τους. Όσο για το πού να πας για φαγητό, σου προτείνουμε το Κατώι όπου θα απολαύσεις σπιτική κυπριακή κουζίνα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

krasoxwria.jpg


Αν θέλεις λοιπόν να ανανεωθείς και να γνωρίσεις τόπους της Κύπρου που δεν είχες ποτέ σου κατά νου, δεν έχεις παρά να μπεις στο αυτοκίνητό σου και να κάνεις τον γύρο της Κύπρου σε ένα καλοκαίρι!



*Η Άννα Χρίστου είναι 4ετής φοιτήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Κοινωνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ