Γιατί να επιλέξω διαμονή σε ξενοδοχείο και να μην προτιμήσω άλλου τύπου κατάλυμα στην Κύπρο;

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξηγεί στη CITY τους λόγους που η διαμονή στα ξενοδοχεία της Κύπρου -ειδικά φέτος- επιβάλλεται, σχολιάζει κάποιες όχι και τόσο θετικές κριτικές που ακούστηκαν για τις ειδικές τιμές των ξενοδοχείων που βρίσκονται στη λίστα του ΠΑΣΥΞΕ και μας λέει τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διαμονή μας σε κάποιο ξενοδοχείο.

Article featured image
Article featured image

Παρά τις πρώτες θετικές εκτιμήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού και των διάφορων εμπλεκομένων σε σχέση με τις αφίξεις από το εξωτερικό, για την ώρα τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν την αναμενόμενη απήχηση. Από την άλλη, ο εγχώριος τουρισμός δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ξενοδόχων, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι η λιγότερο δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στις επαύλεις ή σε άλλου τύπου καταλύματα που προσφέρουν διαμονή.

Με το τοπίο να είναι θολό, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Τετάρτη 17/6 η κυβέρνηση φαίνεται να αμβλύνουν κάπως τους κραδασμούς που δέχεται η τουριστική βιομηχανία και όσοι εργάζονται ή σχετίζονται με αυτήν, ωστόσο, η ολοκληρωτική απώλεια της σεζόν θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που ίσως διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Philokypros Roussounides.jpg


Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, παρά το γεγονός ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα και μεσούσης μίας πολύ δύσκολης περιόδου για τον τουρισμό, έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι και κυρίως μία αισιόδοξη εικόνα για τις μέρες που θα έρθουν, χωρίς να παραγνωρίζει πως όντως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για κανέναν.

Κύριε Ρουσουνίδη, γιατί να προτιμήσω να μείνω σε κάποιο ξενοδοχείο και όχι για παράδειγμα σε κάποιο άλλο κατάλυμα, φέτος το καλοκαίρι;

Σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί ο πελάτης να απολαύσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, όλα γίνονται σε ένα απολύτως ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον που τηρεί όλες τις υγειονομικές διαδικασίες, βάσει των πρωτοκόλλων και δεν διατρέχει κινδύνους που πιθανόν να υπάρχουν σε άλλα είδη καταλυμάτων, τα οποία μπορεί να μην τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως προβλέπει ο νόμος.



Ποια είναι η κατάσταση με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, μέχρι αυτή τη στιγμή;

Tο τοπίο είναι ακόμα θολό και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κρατήσεις είναι ευμετάβλητοι. Ακόμη βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, αναμένουμε, όμως, ότι περί τα τέλη Ιουλίου και εντεύθεν θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε κάποια αύξηση στις κρατήσεις, ανάλογα πάντα και με το άνοιγμα των αγορών-πηγών του τουρισμού μας.

Πολλοί Κύπριοι σχολίασαν, βλέποντας τις ειδικές τιμές των ξενοδοχείων για φέτος, πως η μείωση είναι ελάχιστη και ασύμφορη.

Σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, μια σύγκριση που έχουμε κάνει στις φετινές τιμές με τις περσινές, που αναρτήθηκαν στον κατάλογο μας, όπως γίνεται κάθε χρόνο, εντοπίσαμε μειώσεις μέχρι και 30%, σε κάποιες περιπτώσεις. Αν σε αυτές συνυπολογίσουμε και τα τα επιπλέον κόστη που απορρέουν από τη διατήρηση του υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα ποσοστά αυτά συναθροίζονται σε πολύ μεγαλύτερα.

Το τριήμερο τους Αγίου Πνεύματος ήταν το πρώτο crash test για κοινό και ξενοδόχους. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε ως ΠΑΣΥΞΕ;

Όντως, το τριήμερο του κατακλυσμού ήταν ένα πρώτο -καλό τεστ- για όλους μας. Ήταν επί της ουσίας η πρώτη φορά που εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής μονάδας και θεωρώ ότι το περάσαμε με θετικό πρόσημο. Τα πρωτόκολλα είναι ισορροπημένα, που αφενός διασφαλίζουν την υγιεινή και αφετέρου δεν δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για αυτούς που απολαμβάνουν τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία μας. Ως ΠΑΣΥΞΕ, τουλάχιστον, δεν λάβαμε αρνητικά σχόλια από πελάτες και θεωρώ πως αυτό είναι ένα αξιόλογο πρώτο δείγμα.

Παρόλα αυτά αρκετές μονάδες παραμένουν κλειστές και δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να επαναλειτουργήσουν για φέτος.

Αυτό είναι γεγονός και προς το παρόν δεν μπορούμε να προβούμε σε ακριβή αριθμό των μονάδων που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Ελπίζουμε, όμως, πως η συντριπτική πλειοψηφία των Κύπριων ξενοδόχων θα επαναλειτουργήσουν, έστω και στη ζημιά τους για να δημιουργηθεί το μομέντουμ ανάκαμψης της σεζόν 20-21.

Όλες οι μονάδες θα έχουν μεγάλες ζημιές για τη φετινή περίοδο και ελπίζουμε με τους κατάλληλους σχεδιασμούς και στήριξη που θα τύχουν, να τα καταφέρουν να επιστρέψουν το 20-21 σε ρυθμούς ανάκαμψης, για να μην έχουμε μόνιμες απώλειες.

Μπορεί ο χειμερινός τουρισμός να καλύψει μέρος της χαμένης καλοκαιρινής περιόδου; Με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα.

Το κενό της καλοκαιρινής περιόδου θεωρώ ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι δυσαναπλήρωτο. Παρόλα αυτά πιστεύω πως ο χειμερινός τουρισμός αλλά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι πολύ σημαντικοί για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ποια είναι τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος που θα καταλύσει σε κάποιο ξενοδοχείο για το καλοκαίρι;

Επειδή όλα τα ξενοδοχεία μέλη μας θεωρώ ότι τηρούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάποιος που θα περάσει τις διακοπές του σε ένα ξενοδοχείο της χώρας, δεν θα έχει και πολλά να προσέξει, ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσει εάν το εν λόγω ξενοδοχείο (α) εφαρμόζει πιστά τα προτεινόμενα μέτρα, βάσει του πρωτοκόλλου και ο ίδιος ο πελάτης έχει έγνοια να (β) τηρεί τις αποστάσεις του και (γ) επιδεικνύει ατομική και προσωπική ευθύνη απέναντι στα πιο πάνω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ