Η κιθάρα του Kurt Cobain δημοπρατήθηκε για το (υπέρογκο) ποσό των 6 εκ. δολαρίων

Με αυτήν είχε παίξει στο θρυλικό MTV Unplugged, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του.

Article featured image
Article featured image

Η κιθάρα, με την οποία ο θρυλικός frontman των επίσης θρυλικών Nirvana, Kurt Cobain, έπαιξε στο MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη, το 1993, πέντε μόλις μήνες πριν βρεθεί νεκρός, πωλήθηκε σε δημοπρασία, «χτυπώντας» το ποσό-ρεκόρ των 6 εκ. δολαρίων.

Πρόκειται για μια vintage MartinD-18E του 1959, η οποία αγοράσθηκε από τον Αυστραλό επιχειρηματία Peter Freedman, ιδρυτή της εταιρείας Røde Microphones. Το ποσό που δόθηκε για την αγορά της, καθιστά πλέον την κιθάρα του Cobain ως την πιο ακριβή στον κόσμο. Προηγουμένως το ρεκόρ κατείχε μια Fender Stratocaster, την οποία χρησιμοποιούσε ο David Gilmour των Pink Floyd και η οποία πωλήθηκε, επίσης, σε δημοπρασία το 2019 για περίπου 4 εκ. δολάρια.



Ο Αυστραλός επιχειρηματίας ευελπιστεί να ενισχύσει με την αγορά του αυτή την πάσχουσα παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Προτίθεται, παράλληλα, να εκθέσει την κιθάρα σε μια παγκόσμια περιοδεία, όλα τα έσοδα της οποίας θα δοθούν προς ενίσχυση του τομέα των τεχνών. Στο τέλος της περιοδείας, ο Freedman σκοπεύει να πουλήσει την κιθάρα, ελπίζοντας προηγουμένως να έχει επιτύχει την αφύπνιση του κόσμου και των κυβερνήσεων για στήριξη των ατόμων που ασχολούνται με τις τέχνες.



«Προχώρησα στην αγορά αυτή, για να υπογραμμίσω την τεράστια κρίση που διέρχονται οι τέχνες», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «οι καλλιτέχνες πληρώνονται ψίχουλα, είναι σαν να μην υπάρχουν. Πολλά άτομα αγαπούν τις τέχνες, αλλά δεν θέλουν να τις στηρίξουν. Ξέρω ανθρώπους που κοιμούνται στο πάτωμα και δεν έχουν χρήματα για φαγητό. Έχουν, όμως, οικογένειες και τώρα χρειάζονται τη βοήθειά μας».


kurt cobain 2.jpg


Μαζί με την κιθάρα πουλήθηκε και η θήκη της, η οποία ήταν διακοσμημένη με flyers από το άλμπουμ «Feel the Darkness» του punk rock συγκροτήματος Poison Idea.

Με πληροφορίες από ABC Radio Brisbane.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ