Λαβίδες μιας χρήσης για τη Θεία Κοινωνία

Η by the book απόφαση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Article featured image
Article featured image

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ανακοίνωσή της, εκδοθείσα την 25η του παρόντος μήνα, τόνισε για άλλη μια φορά την (πάγια) θέση της σχετικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του Μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας.

Σύμφωνα με αυτήν, είναι αδύνατον μέσω του Μυστηρίου να μεταδοθεί στους πιστούς οποιαδήποτε νόσος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής της τέλεσής του και μάλιστα υπό την πίεση εξωγενών παραγόντων.

Εντούτοις και υπό το φως των καταιγιστικών εξελίξεων, δίδει την ευχέρεια και την ελευθερία στους κατά τόπους ιερείς να πράττουν σύμφωνα με τον νόμο της Πολιτείας, σε συντονισμό πάντοτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς την πνευματική ωφέλεια των πιστών.

Την απόφαση αυτή του Πατριαρχείου είδε με μεγάλη ικανοποίηση η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της:

«(…)Εν μέσω της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης μετάδοσης του ιού COVID 19 στις Η.Π.Α., η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με πνεύμα σοφίας, παρέσχε στους κληρικούς την ελευθερία να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταδίδοντας προσωρινά τα Τίμια Δώρα με περισσότερα του ενός κοχλιάρια, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό και ανήκουν στις ενορίες. Πρόκειται για μία ρύθμιση που εκφράζει “την ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση” και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στη Διασπορά».

ελπιδόφορος.jpg
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος.


«Μια τέτοια απόφαση δεν εκφράζει μόνο τη σοφία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά υπογραμμίζει και αυτό που από την αρχή της κρίσης είχε διακηρύξει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος: “Δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ’ εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή”», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ