Για το ζήτημα με το άρθρο της μαθήτριας τοποθετείται και ο Οργανισμός Νεολαίας

«Η κάθε άποψη, εφόσον υποβάλλεται στη δημόσια σφαίρα συζήτησης, σεβόμενη το ακροατήριο και τους συνομιλητές της, είναι καλοδεχούμενη».

Article featured image
Article featured image

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου τοποθετείται για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά από το άρθρο άποψης της μαθήτριας Β’ Λυκείου για το μάθημα των θρησκευτικών.


Πιο κάτω αυτούσια η τοποθέτηση:

Ως Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων μας, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές, με τελικό ζητούμενο την εκπλήρωση των στόχων και των επιδιώξεών τους, προς όφελος και της κοινωνίας. Βασικό συστατικό αυτής της προσπάθειας είναι η συμμετοχή των νέων, η ενεργός πολιτότητα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη και ο σεβασμός σε αρχές όπως της δημοκρατίας, της ισότητας, του διαλόγου κ.α.

Οποιαδήποτε ενέργεια, ηθελημένη ή ακούσια, παρεμποδίζει την ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών και του κατάλληλου περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο μπορούμε να πετύχουμε τα πιο πάνω, μας βρίσκει αντίθετους.

Θεωρούμε τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το δικαίωμα ενός παιδιού στην ελεύθερη έκφραση της άποψης του, άστοχη και περιττή. Η κάθε άποψη, εφόσον υποβάλλεται στη δημόσια σφαίρα συζήτησης, σεβόμενη το ακροατήριο και τους συνομιλητές της, είναι καλοδεχούμενη. Εξάλλου είναι μέσα από τη ζύμωση διαφορετικών απόψεων που μια κοινωνία προχωρά. Αυτό θα αναμέναμε από όσους διαφωνούν. Την κατάθεση της αντίθετης άποψης για να γίνει διάλογος και να καταλήξουμε, προσωπικά, συλλογικά αλλά και θεσμικά, σε μια απόφαση.

Η νεολαία οφείλει να υποβάλλει απόψεις που μπορεί να ενοχλήσουν και να προκαλέσουν αντίδραση. Γιατί όπως είπε και ο Καζαντζάκης, «Νέος θα πει να επιχειρήσεις να γκρεμίσεις τον κόσμο και να έχεις το θράσος να θες να οικοδομήσεις καινούργιο, καλύτερο.

Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ