Το Rhynchocalamus melanocephalus (μελανοκέφαλο) είναι το νέο φίδι που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο.

Είναι το 9ο κατά σειρά κυπριακό φίδι που ταυτοποιείται επιστημονικά. [ποια τα χαρακτηριστικά του]

Article featured image
Article featured image

Ένα νέο φίδι ταυτοποιηθηκε πρόσφατα στην Κύπρο, με τον Hans-Jorg Wiedl γνωστό και ως Snake George να γράφει στο βιογραφικό του ακόμη μία σημαντική ανακάλυψη. Ήταν, άλλωστε, ο πρώτος που ανακάλυψε ότι η κυπριακή φίνα γεννά αυγά, ενώ βρήκε ξανά το Νερόφιδο, ενδημικό υποείδος της Κύπρου, όπου είχε θεωρηθεί εξαφανισμένο για σχεδόν 40 χρόνια.


115805542_2692224661052237_2477774906829658405_o.jpg


Ο γνωστός εμπειρογνώμονας ερπετολόγος και πρώην ειρηνευτής του ΟΗΕ τιμήθηκε από τη διάσημη ελβετική εταιρεία ROLEX το 1993 και απονεμήθηκε από τον Αυστριακό Πρόεδρο τον «Σταυρό Τιμής για την Επιστήμη και την Τέχνη» το 1998, για τη συμβολή του στην προστασία και τη διατήρηση των Κυπριακών Ερπετών και Αμφίβια.

Η τελευταία του ανακάλυψη είναι το ένατο φίδι Rhynchocalamus melanocephalus στην Κύπρο. Το πρώτο φίδι ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Snake George το 2013, ακολουθούμενο από ένα δεύτερο δείγμα που βρέθηκε το 2017.


Πέντε χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη, ο Snake George εντόπισε ένα νέο δείγμα το 2018. Όλα τα δείγματα ήταν νεαρά άτομα με το τρίτο να είναι το μικρότερο σε μέγεθος, υπονοώντας ότι μπορούν να αναπαράγονται. Για να ταυτοποιηθεί το είδος γενετικά, συνεργάστηκε με γνωστή επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν ανάλυση DNA στα δείγματα που βρέθηκαν στην Κύπρο.

Το μη δηλητηριώδες φίδι ανήκει στην οικογένεια Colubridae, όπως το κοινό Θερκό (Μαύρο φίδι). Η διασπορά του είδους βρίσκεται στις περισσότερες γειτονικές χώρες της Κύπρου που έχουν ομοιότητες στο κλίμα και βιότοπο. Στην ανατολική ζώνη είναι κοινώς γνωστό ως Μελανοκέφαλο φίδι λόγω του μικρού μεγέθους και χρώματος του. Η συμπεριφορά του έχει χαρακτηριστεί ως μυστικοπαθείς και ντροπαλό, τρέφεται κυρίως με προνύμφες, μικρά έντομα και ζει σε δύσβατες πετρώδεις περιοχές. Η ανακάλυψη του ένατου φιδιού της Κύπρου και η μεθοδολογία ταυτοποίησης του, δημοσιεύτηκε επίσημα στο επιστημονικό περιοδικό «Zoology in the Middle East».



Με πληροφορίες από Cyprus Herpetological Team

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ