Κι όμως, υπάρχουν τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

Τα (απεριόριστα) γλυκά δεν είναι μέσα!

Κι όμως, υπάρχουν τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

Τα (απεριόριστα) γλυκά δεν είναι μέσα!

Article featured image
Article featured image

Της Χριστίνας Χριστοφόρου



Κάποιος θα μπορούσε να πει «καλά, τι σχέση έχει το τι τρώμε με τα συναισθήματα μας», κάποιος άλλος θα έλεγε ότι «μόνο τα γλυκά, η ζάχαρη και γενικά τα ‘ωραία’» μας κάνουν χαρούμενους. Κι όμως, υπάρχουν οι τροφές – που χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, ανεβάζουν τη διάθεση και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και αισιόδοξα δίνοντας boost στην ορμόνη σεροτονίνη.

Η Γεωργία Δημητρίου, Ολιστική Διατροφολόγος, καταγράφει τις τροφές της «χαράς» και εξηγεί, με απλά λόγια, πως η διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσει στην καλή μας διάθεση.

Η ορμόνη Σεροτονίνη

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών. Δυο γνωστοί νευροδιαβιβαστές που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Με λίγα λόγια, αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες οι οποίες αποτελούν τον τρόπο επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων. Έτσι η παροχή θρεπτικών συστατικών, πρόδρομων ουσιών για τους νευροδιαβιβαστές, αποτελούν υψίστης σημασίας ζήτημα για τη βιολογία του ανθρώπινου εγκεφάλου.


photo-1529692236671-f1f6cf9683ba.jpg


Στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η σεροτονίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως νευροδιαβιβαστής στην ρύθμιση του θυμού, της ψυχικής διάθεσης, και της όρεξης. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Όταν έχουμε έντονη ανησυχία και φόβο, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε καλά και να χρειάζεται να ψάξουμε για τροφές που θα μας ανεβάσουν τη σεροτονίνη για να αισθανθούμε καλύτερα.

Φρούτα και λαχανικά

Η σεροτονίνη βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, και σε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β.

photo-1580062760649-1250019c0623.jpg

Όλες οι βιταμίνες Β βοηθούν στη στήριξη της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας μας, αλλά οι βιταμίνες Β6 και Β12, είναι γνωστές για τη βελτίωση της διάθεσης, χάρη στην ικανότητά τους να ενισχύουν την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας.

photo-1580823673284-e911e30564b6.jpg

Τροφές που μας τα παρέχουν είναι

  • πατάτες,
  • μπανάνες
  • αβοκάντο
  • φύτρα



Πρωτεΐνη αγάπη μου

Τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί και αυγά, περιέχουν κι αυτά, εξίσου σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μας ανεβάζουν τη διάθεση. Οι πρωτεΐνες αποτελούν πηγή τρυπτοφάνης, απαραίτητο αμινοξύ που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράσχει σεροτονίνη η οποία αποκτιέται μόνο από τη διατροφή.


photo-1517115358639-5720b8e02219.jpg


Αξιοσημείωτο, το ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η ελλιπής πρόσληψη τρυπτοφάνης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αϋπνία, ανησυχία, μειωμένη κριτική ικανότητα μέχρι και βία.

Τα Ω3 λιπαρά

Πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επέδειξε πως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς λινολεϊκά οξέα, παίζουν βασικότατο ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσης της σεροτονίνης. Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο τόνος, το έλαιο λιναρόσπορου και το λιναρέλαιο ψυχρής σύνθλιψης είναι πλούσιες πηγές για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς λινολεϊκά οξέα.

photo-1588195544876-f4e44a77e06f.jpg


Η μαύρη σοκολάτα

Ο λόγος που μερικές φορές τρελαινόμαστε για σοκολάτα είναι ότι περιέχει τρυπτοφάνη. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα εκτός από τρυπτοφάνη, περιέχει και σεροτονίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές έχουμε την έντονη επιθυμία για σοκολάτα και νιώθουμε την εξάρτηση από αυτή. Τρώγοντας έστω και δύο κομμάτια σοκολάτας, αμέσως χαλαρώνουμε και νιώθουμε χαρούμενοι και ήρεμοι.

Προσοχή στη ζάχαρη και στους υδατάνθρακες

Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί να εξηγήσει τις λιγούρες που μερικές φορές εμφανίζονται για κατανάλωση υδατανθράκων. Σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται μια ακατάσχετη επιθυμία για σοκολάτες, γλυκά και άλλα ζυμαρικά.

Πρόκειται για το «σύνδρομο των υδατανθράκων», όπως μερικές φορές ονομάζεται. Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται επίσης με μια κατάσταση κατάθλιψης που εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες πριν από την περίοδο τους.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: κατάθλιψη, λήθαργος και ανικανότητα για συγκέντρωση. Αυτά τα συμπτώματα συνδυάζονται μερικές φορές με ισχυρή επιθυμία για φαγητό, που έχει ως επακόλουθο την αύξηση του βάρους.

Επιπλέον, άτομα με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συχνά αναφέρουν έντονη λαχτάρα για ζάχαρη, κάτι που μάλλον αποτελεί σήμα από τον οργανισμό τους που τους τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερο από αυτό τον πολύτιμο νευροδιαβιβαστή (επειδή η ζάχαρη παράγει ινσουλίνη, που με τη σειρά της παρέχει κάποιες από τις πιο βασικές συνθήκες που απαιτούνται για την παραγωγή σεροτονίνης). Όμως, το να ενδίδουμε συχνά σε αυτή τη λαχτάρα δεν είναι και πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης, ειδικά για τον οργανισμό μας, καθώς έτσι αυξάνουεμε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα και αλλάζετε τη διάθεση σας μόνο στιγμιαία.


photo-1546241072-48010ad2862c.jpg


Η περίφημη μεσογειακή διατροφή!

Σύμφωνα με δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις, η μεσογειακή δίαιτα προστατεύει από την κατάθλιψη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια υγιεινή δίαιτα, πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά και ελαιόλαδο, βοηθάει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.

food.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ