Paulaner: Από το 1634, η ιστορία συνεχίζεται…

Ας πάμε πίσω στον χρόνο, πριν από χιλιάδες χρόνια, τότε όταν πρωτοξεκίνησε η τέχνη της ζυθοποιίας. Τότε που κάθε μικρό ζυθοποιείο ετοίμαζε τις δικές του συνταγές για να απολαμβάνει το αποτέλεσμα του δικού του ζύθου.

Article featured image
Article featured image

Κάπως έτσι, κάπου στο 17ο αιώνα, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την αυστηρή νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να καταναλώνουν μόνο υγρά και ψωμί, οι μοναχοί Paulaner του μοναστηριού Neudeck στο Μόναχο της Γερμανίας, άρχισαν να κατασκευάζουν το «υγρό ψωμί», όπως το ονόμαζαν, αφού τους προσέφερε όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζονταν. Έτσι, γεννήθηκε η γευστική και φημισμένη μπύρα «Paulaner Salvator».


Salvator_05.TIF


Οι μοναχοί αποφάσισαν να πουλήσουν τη συνταγή στις γύρω περιοχές. Το 1634, ντόπιοι ζυθοπαραγωγοί εξέφρασαν με επιστολή τους παράπονα προς το συμβούλιο της πόλης, αφού η νέα συνταγή του εύγευστου παρασκευάσματος προκάλεσε πτώση στις δικές τους πωλήσεις. Η επιστολή διαμαρτυρίας αποτελεί μάλιστα την πρώτη τεκμηριωμένη απόδειξη της δημιουργίας του «Paulaner Brewery».


PA_VerwaltungsGB_010217_3.jpg


Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η μπύρα Paulaner, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, εξελίχθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα με την επιρροή του μοναχού Valentin Still ή αλλιώς αδελφού Barnabas, ο οποίος ως εξαίρετος γνώστης της τέχνης της ζυθοποιίας, κατάφερε να αναβαθμίσει τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν τότε και η συνταγή του αποτέλεσε τη βάση της σημερινής συνταγής για την ξακουστή «Paulaner Salvator».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Paulaner είναι μία από τις πρώτες μπύρες που από το 1818 συμμετέχει με δική της τέντα στο φεστιβάλ «Wiesn», το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο σαν «Oktoberfest».


04_Oktoberfest_lb.jpg
Στιγμιότυπο από το Oktoberfest


Κατά τον 20ο αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του ζυθοποιείου της Paulaner καταστράφηκε από βομβαρδισμούς του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όμως σύντομα οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1979, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια οικογένειας Schörghuber, η οποία αποτελεί το βασικό μέτοχο μέχρι και σήμερα.

Η καινοτομία βρίσκεται στο DNA του brand από το ξεκίνημά του. Tο 1986 η Paulaner πρωτοπορεί με την έναρξη παραγωγής της πρώτης μη-αλκοολούχας Weissbier στον κόσμο, «Waitzinger Weisse» που σήμερα ονομάζεται Weissbier Non-Alcoholic. Ένα χρόνο μετά, λανσάρει μία από τις πρώτες μη-αλκοολούχες μπύρες χαμηλής ζύμωσης με την ονομασία Thomas Bräu, που σήμερα είναι γνωστή ως Original Münchner Non-Alcoholic Lager.

Το 1989 γεννήθηκαν τα Paulaner Brauhaus taverns. Το πρώτο εστιατόριο με microbrewery της εταιρείας, με αποκλειστικούς brewmasters της Paulaner και εύγευστα γερμανικά εδέσματα άνοιξε στο Μόναχο της Γερμανίας. Έπειτα, ακολούθησε η επέκταση, με αντίστοιχα εστιατόρια στο Πεκίνο, στην Σαγκάη, στη Σιγκαπούρη και στην Αγ. Πετρούπολη, προσφέροντας σε διεθνές κοινό το μοναδικό συνδυασμό Βαυαριανής παράδοσης, της αυθεντικότητας της Paulaner και το lifestyle του Μοναχό.

Το 2015 εγκαινιάστηκε το νέο ζυθοποιείο της εταιρείας στο Μόναχο, ενώ το παλιό κτίριο χρησιμοποιείται πλέον ως κεντρικά γραφεία της διεύθυνσης. Μέχρι το 2016 η Paulaner κατάφερε να εξάγει 1 εκ. εκατόλιτρα βαρέλια μπύρας σε όλο τον κόσμο και να δραστηριοποιείται σε 70 χώρες ανά το παγκόσμιο.


_0D34596_bearb.jpg


Σήμερα, η Paulaner δεν ξεχνά τις ρίζες της, παραμένει πιστή στις αρχές της και συνεχίζει να αποκτά αξία. Οι ζυθοποιοί της Paulaner, με την τέχνη του 1634 και το πάθος τους, εγγυόνται τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου που τέθηκε μέσα στα χρόνια και υπόσχονται να συνεχίσουν να προσφέρουν την μοναδική, ιστορική και γευστική Paulaner στους λάτρεις της μπύρας. Για αυτό τον λόγο, για να αποκτήσει κάποιος επάξια τον τίτλο του «Brew Master» και να ενταχθεί στην ομάδα παραγωγής της Paulaner χρειάζεται τρία χρόνια εκπαίδευσης και πρακτικής (apprenticeship), καθώς απαιτείται και ο συνδυασμός της μάθησης των «μυστικών» της Paulaner και της πρακτικής εμπειρίας από τους εξειδικευμένους του είδους.

Έτσι, το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο, με τη γεύση και το πλούσιο άρωμα του λυκίσκου να προσφέρουν την αυθεντική απόλαυση της Paulaner όσα χρόνια και αν περάσουν.

Cheers!


Πληροφορίες για τη Tempo Beverages Cyprus Ltd


Η TEMPO BEVERAGES CYPRUS LTD, δραστηριοποιείτε στην κυπριακή αγορά από το 2017 και είναι η θυγατρική εταιρεία του εμπορικού κολοσσού TEMPO στο Ισραήλ.

Η Tempo Beverages Cyprus, είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας καταξιωμένων ποτών ευρείας διανομής όπως αυτά της Pernod Ricard (Absolut, Chivas Regal, Jameson, Ballantine’s, Havana Club, και Beefeater London Dry Gin), της Beluga, και της Bottega SpA.

Είναι επίσης αντιπρόσωπος των μπυρών του Ομίλου HEINEKEN (Heineken, Alfa, Srongbow, Sol), της μπύρας Paulaner, των τοπικών κρασιών (Καμαντέρενα, Άης Αμπέλης) και ενός μεγάλου εύρους από διεθνή κρασιά. Πρόσφατα εμπλούτισε το ήδη εντυπωσιακό και ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο της με premium νερό του ομίλου San Benedetto και με τα premium mixers & soda beverages, Three Cents. Η TEMPO BEVERAGES CYPRUS LTD, έχει πλέον εδραιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες και πιο έμπειρες εταιρείες στον τομέα της, στοχεύοντας στη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες ποτών, αλλά και διαφορετικών brands.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ