Ποιες μάσκες προστατεύουν και πόσο και ποιες είναι επιβλαβείς

Μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τη γιατρό Έλενα Χαπέσιη, η οποία καταγράφει τα αποτέλεσμα μιας κλινικής μελέτης.

Article featured image
Article featured image

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances αποδεικνύει ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές μάσκες και ποιες στην πραγματικότητα μπορεί να βλάπτουν την προσπάθεια περιορισμού του COVID-19.

Ποιο κάτω αυτούσια η ανάρτηση:

Με βάση την γνώση για συμπτωματική μεταδοση του SARS-CoV-2, και από την αφετηρία ότι όλοι είμαστε πιθανοί φορείς μετάδοσης, οι ειδικοί παγκοσμίως προτείνουν ότι εάν όλοι οι πολίτες φορέσουν μάσκες, η πανδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο «εντός εβδομάδων».

Στο πνεύμα αυτού του εγχειρήματος, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances αποδεικνύει ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές μάσκες - και ποιες μπορούν στην πραγματικότητα να βλάπτουν την προσπάθεια περιορισμού του COVID-19.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke στην Αμερική.

Από τις 14 μάσκες, οι δύο που αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικές ήταν το φουλάρι και αυτό που οι ερευνητές αναφέρονται ως δέμα λαιμού, επίσης γνωστό ως gaiter λαιμού!

● KN95 (και FFP2) : (αρ.14)

Η πιο ασφαλής μάσκα, οδήγησε σε μετάδοση σταγονιδίων κάτω του 0,1 τοις εκατό. Η χρήση της γίνεται από ιατρούς.

● Χειρουργική Μάσκα: (αρ.1)

Η επόμενη πιο ασφαλής.Η χρήση της γίνεται και από πολίτες εφόσον δεν υπάρχει έλλειψη της.

● Χειροποίητες Ρούχενες Μάσκες από Βαμβάκι και Πολυπροπυλένιο :

Μερικές από τις οποίες ήταν κατασκευασμένες από υλικό ποδιάς, αποδείχθηκαν επίσης αρκετά αποτελεσματικές, με τη μετάδοση σταγονιδίων να κυμαίνεται από 0,1% έως 0,4%.

Χρήση από πολίτες και επαναχρησιμοποίηση μετά από πλύσιμο στους 60° και σιδέρωμα.

(Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν συστήσει οι μάσκες υφάσματος να έχουν ιδανικά τρία στρώματα.) Ή να φοριούνται τριπλές.

● Η Πλεκτή μάσκα :

Απελευθέρωσε μεγαλύτερο αριθμό σταγονιδίων, από 0,1% σε 0,6%. (Όχι και τόσο ασφαλής)

● Το δέμα του λαιμού (Gaiter mask, bandannas) και το Φουλάρι -ειδικά τύπου fleece: (αρ. 11 και 12)

Ήταν η χειρότερη μάσκα αφού είχε 110% μετάδοση σταγονιδίων (10% υψηλότερο από το να μην φοράει κάποιος μάσκα).

Οι ερευνητές εξήγησαν πώς αυτές οι μάσκες μπορούν στην πραγματικότητα να εξαπλώσουν περισσότερο τον ιό από κάποιον που δεν φοράει καθόλου:

«Παρατηρήσαμε ότι μιλώντας μέσα από κάποιες μάσκες (ιδιαίτερα το δέμα του λαιμού και το φουλάρι) φάνηκε να διασκορπίζει τα μεγαλύτερα σταγονίδια σε ένα πλήθος μικρότερων σταγονιδίων... που εξηγεί τη φαινομενική αύξηση του αριθμού των σταγονιδίων σε σχέση με τη μη μάσκα σε αυτή την περίπτωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μικρότερα σωματίδια μεταφέρονται περισσότερο στον αέρα» και διαμένουν στο χώρο.

ΥΓ. Να έχετε στο νου ότι η χρήση κατάλληλης μάσκας ενδείκνυται πρωτίστως διότι ελαχιστοποιεί την μετάδοση από αυτόν που την φορεί στους συμπολίτες του. Είναι καθαρά πράξη ευθύνης προς τους άλλους. Όπως και των άλλων προς εμάς.

Η κλινική μελέτη:

https://advances.sciencemag.org/content/early/2020/08/07/sciadv.abd3083?fbclid=IwAR0MhuSERF5GThz9rZFP4c9Jj4vhZjUICan5M-gtYOVUZdi2uh6sz-PWkpk

Δρ Έλενα Χαπέσιη


ΠΟΙΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ, ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ Με βάση την γνώση για συμπτωματική μεταδοση του...

Posted by Elena Hapeshi on Tuesday, 11 August 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ