Με σχολική τσάντα αλλά χωρίς μάσκα επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία στη Σκωτία

Οι μαθητές στη Σκωτία αρχίζουν να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της νόσου COVID-19 στη χώρα.

Article featured image
Article featured image

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους 46.000 νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό, τους περισσότερους στην Ευρώπη, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία.

Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον Ιούνιο, οι Αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου.

Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στη Σκωτία θα γίνει σταδιακά ως τις 18 Αυγούστου, με τους μαθητές της περιοχής Μπόρντερς να έχουν ξεκινήσει την Τρίτη, ακολουθούμενοι από αυτούς στις άλλες περιοχές τις ερχόμενες μέρες.

Οι μαθητές δεν θα υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες ούτε να ακολουθούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ τους, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εκπαιδευτικό σώμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από το συνδικάτο εκπαιδευτικών της Σκωτίας EIS, μόνον το 18% από τους 24.000 εκπαιδευτικούς που ερωτήθηκαν ήταν πεπεισμένοι ότι δεν είναι επικίνδυνη η επιστροφή στα σχολεία.

«Θέλουν να ξανανοίξουν τα σχολεία, για να μπορούν να ξαναρχίσουν τη δουλειά τους στην τάξη, αλλά είναι πολύ σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κάθε ασφάλεια», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του EIS Λάρι Φλάναγκαν.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, σημείωσε ότι είναι κατανοητό να υπάρχει «ανησυχία από την πλευρά των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών», αλλά τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι «ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και την ευημερία των μαθητών».

Η Σκωτία έχει καταγράψει σχεδόν 19.000 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 2.500 θανάτους από COVID-19. Την περασμένη Τετάρτη η εμφάνιση εστίας SARS-CoV-2 στο Aμπερντίν προκάλεσε το κλείσιμο εκεί των pub και των εστιατορίων και την εκ νέου επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. Ωστόσο, οι μαθητές αυτής της πόλης αναμένεται να ξαναρχίσουν και αυτοί μαθήματα αυτή την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ