Όταν η Γάζα δεν ήταν εμπόλεμη ζώνη

Η ιστορία της πόλης μέσα από φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, όταν η ζωή κυλούσε ειρηνικά.

Όταν η Γάζα δεν ήταν εμπόλεμη ζώνη

Η ιστορία της πόλης μέσα από φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, όταν η ζωή κυλούσε ειρηνικά.

Article featured image
Article featured image

Όλοι γνωρίζουμε τη Γάζα ως εμπόλεμη ζώνη, μια περιοχή που περιβάλλεται από το Ισραήλ και ελέγχεται από τη Χαμάς. Ωστόσο, οι φωτογραφίες ενός Αρμένιου φωτογράφου που τραβήχτηκαν από την δεκαετία του 1940 έως εκείνη του 1970 δείχνουν μια Γάζα που είναι ελάχιστα γνωστή σήμερα.

Το «Photo Kegham» ήταν γνωστό σε όλη τη Γάζα. Ως ένας από τους πρώτους φωτογράφους της περιοχής, ο Αρμενός Kegham Djeghalian άνοιξε ένα φωτογραφικό στούντιο στην πόλη της Γάζας στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Οι εικόνες του, που τραβήχτηκαν μεταξύ 1945 και 1970, δείχνουν ένα ελάχιστα γνωστό πρόσωπο της Γάζας.

Μια από τις φωτογραφίες του είναι αυτή του Τσε Γκεβάρα, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το 1959. Μια άλλη είναι ενός σιδηροδρομικού σταθμού κατά μήκος της γραμμής μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που δεν υπάρχει πλέον σήμερα.

Ο Marwan Tarazi, του οποίου η οικογένεια ανέλαβε την επιχείρηση τη δεκαετία του 1980, μπόρεσε να διατηρήσει μέρος του αρχείου του Djeghalian, παρόλο που το Studio Kegham είναι τώρα κλειστό.


Η αρχειοθέτηση των φωτογραφιών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα περισσότερα από τα αρνητικά και οι εκτυπώσεις βρίσκονται μέσα σε κουτιά και πλαστικές σακούλες μέσα σε ντουλάπια. «Αυτά τα αρνητικά και οι εκτυπώσεις είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στον κόσμο για μένα. Είναι η κληρονομιά μας, ο πολιτισμός μας» λέει ο Tarazi.

Η Anahid Boutin είναι η μεγαλύτερη κόρη του Kegham Djeghalian. Ζει στη Γαλλία και θυμάται την παιδική της ηλικία στη Γάζα τη δεκαετία του 1950 και 1960, όταν ο τόπος ήταν υπό αιγυπτιακή στρατιωτική διοίκηση. «Ποιες είναι οι αναμνήσεις μου από τη Γάζα; Ήταν ευτυχισμένοι καιροί τότε. Ως Αρμένιοι, ήμασταν πολύ ευπρόσδεκτοι στη Γάζα» λέει η ίδια. Παρόλο που η Boutin δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την Γάζα εδώ και πολλά χρόνια, διατηρεί ακόμη επαφή με τους φίλους της από την παιδική της ηλικία.

Οι φωτογραφίες συνδέουν διαφορετικές γενιές και μέρη. «Θα ήταν καλό να διατηρήσουμε την ιστορία. Τουλάχιστον την ιστορία που γνωρίζουμε. Αυτές οι φωτογραφίες αντικατοπτρίζουν ένα μέρος της ταραγμένης, συναισθηματικής ιστορίας της Γάζας» λέει η ίδια.

Πηγή: DW Documentary/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ