Ανιχνεύθηκε καρκίνος σε απολίθωμα δεινοσαύρου

Για πρώτη φορά ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε είδος καρκίνου σε απολίθωμα κερασφόρου φυτοφάγου δεινοσαύρου.

Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο οστών, ονομαζόμενο οστεοσάρκωμα, που ανιχνεύθηκε σε κεντρόσαυρο (Centrosaurus apertus) μήκους έξι μέτρων, που έζησε πριν από περίπου 76 εκατομμύρια χρόνια.

Αρχικά, το συγκεκριμένο απολίθωμα με παραμορφωμένο άκρο που ανακαλύφθηκε το 1989, είχε διαγνωστεί με κάταγμα.


Μια ομάδα καταρτισμένων επιστημόνων του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο και του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω παραμορφωμένο άκρο πρόκειται τελικά για καρκίνο. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη διάγνωσή τους συγκρίνοντάς τη με ανθρώπινα δείγματα οστεοσαρκώματος.


Σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology» ο καθηγητής Παθολογίας και Μοριακής Ιατρικής Μαρκ Κράουδερ δηλώνει:

«Δεν είχε υπάρξει διάγνωση επιθετικού καρκίνου σε δεινόσαυρους μέχρι σήμερα, κάτι που απαιτεί ιατρική εμπειρία και πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης. Φέραμε στο φως την αδιαμφισβήτητη "υπογραφή" ενός προχωρημένου καρκίνου των οστών σε έναν κερασφόρο δεινόσαυρο, την πρώτη του είδους της».

Το οστεοσάρκωμα μπορεί να προχωρήσει και σε άλλα όργανα, όπως πνεύμονες και γι ’αυτό σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο να ακρωτηριαστεί το προσβεβλημένο άκρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ