Το eStage είναι μια (κάποια) όαση στη δυστοπία των καιρών μας

Λίγο πριν από την online συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, που θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα eStage, επικοινωνήσαμε με τον Πάνο Μπούσαλη, εκ των δημιουργών της, ο οποίος μάς εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη χαρά τους που «μια τέτοια οντότητα, αγγελιαφόρος και μάντης των καιρών μας» τούς τιμά με την παρουσία του.

Article featured image
Article featured image

Τέλη Ιουλίου, ήμασταν ένα βήμα πριν κλείσουμε τα αεροπορικά εισιτήρια για την εμφάνιση του Θανάση Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα. Εν τέλει, η πανδημία ματαίωσε τα σχέδιά μας, αλλά ευτυχώς όχι και το δρώμενο. Στις 5 Σεπτεμβρίου (21:30), ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα φιλοξενηθεί στην online πλατφόρμα eStage.gr μαζί με τους μουσικούς του, για να παρουσιάσουν μια παράσταση με τίτλο «Απροστάτευτος». Η εν λόγω ονομασία επιλέχθηκε για όλους τους προφανείς (ορθούς) λόγους, αλλά και γιατί έτσι θα ονομαστεί ο νέος δίσκος που ετοιμάζει ο Θανάσης με ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα.

Ναι, θα είναι μια συναυλία διαφορετική ή για να είμαστε σαφέστεροι, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Η πλατφόρμα eStage, που θα τη φιλοξενήσει, «γεννήθηκε» εν μέσω της πανδημίας, σε μια περίοδο, δηλαδή, που στέρησε από κοινό και καλλιτέχνες τη (ζωογόνα) διά ζώσης αλληλεπίδραση. «Είναι το ίδιο;», θα αναρωτηθούμε, καθώς οργανώνουμε το ιβέντ για τη βραδιά. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο (με το να ιδρώναμε εκεί), αλλά είναι κάτι. Και αυτό το κάτι είναι που λείπει τελικά από την εποχή μας.

«Ναι, είναι συναυλία online. Το εισιτήριο δεν θα παλιώσει στο τζιν μας…». Προσθέτω στη δήλωση του Πάνου ότι είναι αλήθεια σχεδόν συγκινητική η αίσθηση του τσαλακωμένου εισιτηρίου στην τσέπη του τζιν. Συμφωνεί και μού λέει πως ούτε οι ίδιοι δεν διανοούνται έναν κόσμο χωρίς επαφή, αλλά υπό τις περιστάσεις προσαρμόζονται, αρνούμενοι, όμως, να παραδώσουν (αμαχητί) τον αρχέγονο πυρήνα των συναισθημάτων.

Η πρώτη μας επικοινωνία με τον Πάνο Μπούσαλη, αφορμή της οποίας στάθηκε η επικείμενη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ευτυχώς τελικά δεν έμεινε μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός. Ξεκινώντας από εκεί, μιλήσαμε για πολλά και διάφορα. Για την ανάγκη που οδήγησε και πλαισίωσε τη δημιουργία του τεχνοχώρου, για το κεφάλαιο συναυλίες την επόμενη μέρα, για το κίνημα #SupportArtWorkes, αλλά και για την εποχή και την αγορά που όρισαν το δικό τους (στυγνά καθορισμένο) πλαίσιο, το οποίο, όμως, οι ίδιοι γουστάρουν να «αναπλαισιώσουν» και γιατί όχι να εξωραΐσουν.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου πρεσβεύει ακριβώς αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε. Είναι πάντα τολμηρός και αλληλέγγυος. Με κοινωνικό στίγμα ισχυρό και θαρραλέες τοποθετήσεις. Είναι ένας διανοούμενος που έχει όχι απλώς διατηρήσει την επαφή του με τη γήινη επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά την έχει οδηγήσει σε άλλο επίπεδο, ακόμα βαθύτερο και αδιαμεσολάβητο.


θανάσης 2.png


Τι είναι η πλατφόρμα eStage.gr; Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της;

Η πλατφόρμα είναι ουσιαστικά μια κοινότητα διαδικτυακών παραστάσεων. Ένα δίκτυο ανθρώπων και τεχνών που συναντώνται και αλληλοεπιδρούν, παράγοντας πολιτισμό. Το eStage δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εκπέμψουν διαδικτυακά και στους φιλότεχνους να παρακολουθήσουν σημαντικές παραστάσεις, στηρίζοντας με την αγορά εισιτηρίου τους εργάτες της τέχνης. Η ιδέα γεννήθηκε ουσιαστικά στην αρχή της πανδημίας, όταν ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω έναν ορίζοντα και μια ελπίδα μέσα σε αυτήν τη δυστοπία. Σκέφτηκα ένα ψηφιακό εργαλείο, μια ηλεκτρονική σκηνή, δηλαδή, για να μπορώ να εκφράζομαι καλλιτεχνικά και να βιοπορίζομαι μαζί με όλους τους συναδέλφους που είδαμε ξαφνικά έναν τοίχο να μας αποκόβει από την επαφή με τον κόσμο και την εργασία.

Έτσι προσέγγισα τον φίλο Παναγιώτη Λεϊμονίτη, γνωρίζοντας τις δυνατότητές του και εκτιμώντας πολύ το έργο, που παράγει μέσα από τον δημιουργικό συνεταιρισμό «Ουτοπία». Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του eStage σε χρόνο ρεκόρ χάρις στη λειτουργία όλης της ομάδας. Μέσα στην πλατφόρμα υπάρχει και η e-boite (μπορεί και από το e-boite.gr να εισέλθει κανείς στην πλατφόρμα), που αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο για τις παραστάσεις ανάλογης αισθητικής και κλίμακας. Έχουμε προνοήσει για όλους τους καλλιτέχνες και σκεφτήκαμε σε βάθος το δημιουργικό μας πλάνο. Από τη μεγάλη ομάδα μας θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον Γιώργο Μαρκάκο που είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και έχει αναλάβει ένα νευραλγικό κομμάτι λειτουργίας του eStage με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς μπορεί να σας προσεγγίσει κάποιος που επιθυμεί να φιλοξενηθεί στον χώρο σας; Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας εκδήλωσης στην πλατφόρμα;

Όποιος περιηγηθεί λίγο στην πλατφόρμα θα βρει και τους τρόπους επικοινωνίας, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική δυνατότητα και τα κοινωνικά μας δίκτυα. Η διαδικασία είναι απλούστατη, αφού ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος στο eStage και να δημιουργήσει την εκδήλωσή του ή τη σελίδα του χώρου του, αν εκπροσωπεί για παράδειγμα κάποια μουσική σκηνή ή κάποιο στούντιο ηχογράφησης.

θανάσης3.jpg


Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, οι φίλοι το γνωρίζουν. Με τους ανθρώπους και με την τέχνη της. Σε τέτοιο βαθμό που είχα μείνει ένα ολόκληρο τετράμηνο στο νησί και σκεφτόμουν την εγκατάστασή μου εκεί. Είναι δικός μου τόπος. Η Κύπρος είναι έρωτας.



Το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, φιλοξενείτε στον τεχνότοπό σας τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πώς προέκυψε η συνεργασία;

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είχε συνεργαστεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν με την «Ουτοπία» οπότε υπήρχε πρόσφορο έδαφος. Εκτίμησε, θεωρώ, τις συνθήκες που του προσφέραμε στην πλατφόρμα, τις προθέσεις μας και έτσι ξεκίνησε κι αυτό το νέο ταξίδι.

Πώς σας έκανε να νιώσετε που ένας τόσο σημαντικός καλλιτέχνης σάς εμπιστεύτηκε;

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες δημιουργούς στον τεχνοχώρο μας. Προσωπικά για μένα αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική επιρροή στο κομμάτι της μουσικής δημιουργίας, αλλά και γενικότερα της ποιητικής του τραγουδιού. Είναι τεράστια η χαρά να τον φιλοξενούμε στο σπίτι τέχνης που στήσαμε. Μας δίνει ώθηση και μεγαλώνει τις ευθύνες μας για όλο αυτό το εγχείρημα. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου πρεσβεύει ακριβώς αυτά που αγαπάμε και πιστεύουμε. Είναι πάντα τολμηρός και αλληλέγγυος. Με κοινωνικό στίγμα ισχυρό και θαρραλέες τοποθετήσεις. Είναι ένας διανοούμενος που έχει όχι απλώς διατηρήσει την επαφή του με τη γήινη επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά την έχει οδηγήσει σε άλλο επίπεδο, ακόμα βαθύτερο και αδιαμεσολάβητο. Επειδή θα μπορούσα να μιλώ ώρες για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, θα αρκεστώ να εκφράσω τη μεγάλη χαρά όλων μας που τιμά το eStage μια τέτοια οντότητα, αγγελιαφόρος και μάντης των καιρών μας.

Πρακτικά με ποιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη συναυλία;

Αγοράζει απλώς ηλεκτρονικά το εισιτήριό του από το eStage.gr και το ενεργοποιεί στην πλατφόρμα μας, στο «σημείο προβολής» της παράστασης μέσα στην ιστοσελίδα μας.

«Ναι, είναι συναυλία online. Το εισιτήριο δεν θα παλιώσει στο τζιν μας…». Είναι αλήθεια σχεδόν συγκινητική η αίσθηση του τσαλακωμένου εισιτηρίου στην τσέπη του τζιν. Πώς φαντάζεστε το κεφάλαιο συναυλίες την επόμενη μέρα; Έχει κλείσει έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα;

Ακριβώς αυτήν την εικόνα είχα, όταν έκανα την ανάρτηση, από την οποία πολύ εύστοχα εστιάσατε στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Σκεφτόμουν την επαφή. Το εισιτήριο στα χέρια μας. Στην τσέπη του τζιν μας. Εμείς δεν διανοούμαστε έναν κόσμο χωρίς επαφή. Αυτό που δημιουργούμε είναι ένας ακόμα δρόμος, παράλληλος με τη μεγάλη λεωφόρο της ζωής. Και όταν έχεις την ανάγκη και τη βαθιά επιθυμία της επαφής, αυτή θα πραγματωθεί και διαδικτυακά. Ο πυρήνας των συναισθημάτων είναι αρχέγονος και όσες «πυρηνικές συντήξεις» κι αν συμβούν, θα καθορίζει τις ανάγκες μας. Θα μετασχηματίζεται και θα εξελίσσεται με την εποχή. Θα προσαρμόζεται. Αλλά δεν θα παραδίνεται. Αυτό είναι αν θέλετε και μια ευχή. Εμείς κι εγώ ως τραγουδοποιός, αλλά και ως κοινωνός των τεχνών που αγαπώ, θέλουμε ανοιχτές παραστάσεις. Το eStage θα είναι ακόμα πιο δημιουργικό με ανοιχτές πόρτες.

118652166_2594508184148097_7164930330521550752_n (1).jpg


Δηλαδή, ο δικός σας διαδικτυακός χώρος, γεννηθείς εν μέσω της πανδημίας, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που αυτή δημιούργησε, θα έχει λόγο ύπαρξης και μετά το πέρας αυτής;

Μα ναι, με κόσμο θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος μια παράσταση, στην οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί στον χώρο όπου πραγματοποιείται. Η επαρχία, παραδείγματος χάριν, δεν έχει πολλά θεάματα. Ή και οι μετανάστες που θέλουν να κοινωνούν όσα καλλιτεχνικά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ακόμα και οι άνθρωποι με θέματα υγείας. Όλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα και πλέον τη δυνατότητα παρουσίας μέσα από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην πλατφόρμα και θα τις ανακαλύπτουμε όσο εξελίσσεται ακόμα περισσότερο.

Με κόσμο θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κάποιος μια παράσταση, στην οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί στον χώρο όπου πραγματοποιείται.



Η πλατφόρμα σας είναι ένας χώρος ανοικτός για όλους, υπό την έννοια ότι προσδοκά να φιλοξενήσει, κατά τα λεγόμενά σας, «καταξιωμένους, ανερχόμενους και επιτέλους χωρίς εμπορικά διαχωριστικά καλλιτέχνες». Είναι πολύ ωραίο αυτό σε μια εποχή που πρεσβεύει και προωθεί μονίμως το αντίθετο…

Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Είναι και μια πολιτική στάση. Θέλουμε πιο δίκαιο, πιο ανοιχτό, πιο όμορφο τοπίο. Θέλουμε να συμβάλουμε. Δεν μένουμε άπραγοι. Βουτάμε μέσα στην εποχή μας με όλες τις αντιξοότητες και προσπαθούμε. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα πέρα από όλα τα άλλα. Θέλουμε έναν κόσμο που να του αξίζει να γιορτάζει τις τέχνες του.

Η πλατφόρμα εντάσσεται, μεταφορικά ομιλούντες, στο ευρύτερο κίνημα #SupportArtWorkers;

Σαφέστατα και χωρίς ενδοιασμούς. Και σε όποιο άλλο κίνημα αφορά τη στήριξη του πληττόμενου κοινωνικού ιστού. Για τους καλλιτέχνες συγκεκριμένα, η πλατφόρμα μας είναι χτισμένη με βάση τις ανάγκες τους και τις ανησυχίες τους. Είναι δική τους.

Έχετε φιλοξενήσει και παραστάσεις από Κύπρο, έτσι;

Ισχύει. Ευχαριστούμε και περιμένουμε την Κύπρο να μετέχει στη μεγάλη μας κοινότητα. Ήδη έχουμε φιλοξενήσει παραστάσεις από Κύπρο, όπως αυτή του Δημήτρη Μεσημέρη, ενώ συνομιλούμε με πολλούς αγαπημένους δημιουργούς από το νησί. Εγώ ειδικά έχω πράγματι μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, οι φίλοι το γνωρίζουν. Με τους ανθρώπους και με την τέχνη της. Σε τέτοιο βαθμό που είχα μείνει ένα ολόκληρο τετράμηνο στο νησί και σκεφτόμουν την εγκατάστασή μου εκεί. Είναι δικός μου τόπος. Η Κύπρος είναι έρωτας.

Υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην πλατφόρμα;

Έρχονται πολλές όμορφες παραστάσεις. Ετοιμάζουμε πολλά πράγματα και προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δημιουργικά εξελισσόμενοι ως συλλογική οντότητα.

Πατήστε ΕΔΩ για εισιτήρια και για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη συναυλία.


Facebook: eStage.gr

Web: eStage

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ