Αλλαγή στο πώς ορίζεται το αδίκημα του βιασμού επιχειρεί η Βουλή

Έως σήμερα, βάσει του υφιστάμενου ορισμού που αναφέρεται από τη νομοθεσία, πολλές υποθέσεις βιασμού παρέμειναν ατιμώρητες καθώς δεν εμπίπταν στο συγκεκριμένο ορισμό.

Article featured image
Article featured image

Τέρμα στο απαράδεκτο φαινόμενο υποθέσεις βιασμού να μην καταδικάζονται καθώς δεν εμπίπτουν στις υφιστάμενες πρόνοιες του ορισμού του βιασμού, επιχειρεί να θέσει η Βουλή μέσω της Επιτροπής Νομικών. Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή τέθηκε το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του ορισμού του αδικήματος του βιασμού.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Νομικών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως εδώ και μεγάλο διάστημα μαζί με την Βουλευτή Σκεύη Κουκουμά έχουν επεξεργαστεί αριθμό προτάσεων για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, εξηγώντας πως η ευρύτερη πρόταση αφορά τροποποιήσεις και εκσυγχρονισμό αναφορικά με αδικήματα κατά των ηθών και μια σειρά προνοιών που αφορούν σεξουαλικά και άλλα αδικήματα κατά των παιδιών.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί σήμερα στην Επιτροπή Νομικών έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση σε κοινή πρόταση Νόμου που έχουν καταθέσει αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ορισμού του αδικήματος του βιασμού.

«Έχουμε προτείνει μια εκσυγχρονιστική διάταξη η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες μια σύγχρονης κοινωνίας, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις μας όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και την ίδια ώρα, το γεγονός ότι αριθμός συμπολιτών μας πλέον, πέφτουν θύματα βιασμού χωρίς κατ΄ ανάγκη να μπορούν να εμπίπτουν στις υφιστάμενες πρόνοιες του ορισμού, με αποτέλεσμα ξεκάθαρες υποθέσεις βιασμού να μην οδηγούνται στα Δικαστήρια διότι δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη πρόνοια», είπε.

Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση απαράδεκτη και η οποία θα πρέπει να αλλάξει. «Έχουμε αποφασίσει τη σύσταση μιας ειδικής ad hoc Επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία το σύνολο των προτάσεων της κ. Κουκουμά, αλλά ταυτόχρονα την επόμενη Τετάρτη θα οδηγηθεί για τοποθέτηση η ειδική πρόταση νόμου που αφορά το ζήτημα του βιασμού με πρόθεση ακριβώς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να οδηγηθεί για υπερψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής», κατέληξε.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ