Από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, αυξάνονται κατά πολύ τα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων

Σε κάποιες περιπτώσεις οι ποινές τριπλασιάζονται.

Article featured image
Article featured image

Διάφορες αλλαγές σε σχέση με τις τροχαίες παραβάσεις έρχονται με την έλευση του νέου μήνα, καθώς μετά την αλλαγή στο ποσοστό ανοχής της τροχαίας σε σχέση με τα όρια ταχύτητας στους αστικούς δρόμους, από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει και το ύψος των εξωδίκων που θα πληρώνουν όλοι όσοι παραβαίνουν τις νομοθεσίες.

Εφεξής, οι οδηγοί στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν ξεχαστούν και παραβιάσουν το όριο ταχύτητας ή τη χρήση ζώνης, θα κληθούν να το πληρώσουν πολύ ακριβά. Και μπορεί για πολλούς να φαίνονται υπερβολικά τα νέα πρόστιμα, ωστόσο, ίσως γίνουν επιτέλους ο λόγος για όλους μας να προσέξουμε περισσότερο στους δρόμους.

Ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Χατζηβασίλης, δημοσίευσε, σε ρεπορτάζ του στον Φιλελεύθερο, αναλυτικά τα νέα δεδομένα στις ποινές που θα ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου.

ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

> Χρήση κινητού τηλεφώνου: Σήμερα το εξώδικο είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν υπάρξει νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.

> Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ αν ο ίδιος οδηγός καταγγελθεί ξανά σε διάστημα 3 ετών.

> Mη χρήση προστατευτικού κράνους: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ για νέα παράβαση σε διάστημα 3 ετών.

> Παράβαση κόκκινου σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και εκτοξεύεται σε 300 σε διάστημα 3 ετών.

> Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.

> Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή είναι 65 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.

> Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 200 ευρώ.

Για επήρεια αλκοόλης - υπερβολική ταχύτητα

Για 22mg-35mg τo εξώδικο πρόστιμο από €100 μετατρέπεται σε €125. Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης, ο οδηγός θα παραπέμπεται στο Δικαστήριο και θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως ενός μήνός και 1.500 ευρώ πρόστιμο.

Από 36mg-55mg το εξώδικο πρόστιμο από 200 ευρώ αυξάνεται σε 250 ευρώ. Θα επιβάλλονται 3-6 βαθμοί ποινής. Σε περίπτωση δυστυχήματος ενώ είναι υπό την επήρεια αλκοόλης, ο οδηγός κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μήνες και πρόστιμο έως 3.000 ευρώ.

Από 56mg-70mg το εξώδικο πρόστιμο από 300 ευρώ αυξάνεται στα 500 ευρώ. Θα επιβάλλονται 4-8 βαθμοί ποινής και σε περίπτωση δυστυχήματος ο οδηγός που εντοπίζεται υπό την επήρεια αλκοόλης, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως οκτώ μήνες και πρόστιμο ως 5.000 ευρώ.

Από 71mg και άνω σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση πάει στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω.

Για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας τα νέα δεδομένα είναι:

Για υπέρβαση μέχρι 30% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας επιβάλλεται πρόστιμο 2 ευρώ ανά χιλιόμετρο και δυο - τέσσερις βαθμοί ποινής.

Για υπέρβαση από 31% μέχρι 50% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 3 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που επιβαρύνουν τον οδηγό είναι 3-6. Σε περίπτωση δυστυχήματος η υπόθεση πάει στο Δικαστήριο και υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης έως 1 χρόνου και προστίμου 4.000 ευρώ.

Για υπέρβαση από 51% μέχρι 74% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας το πρόστιμο αυξάνεται στα 5 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Οι βαθμοί ποινής που θα επιβαρύνουν τον οδηγό θα είναι από 4-8, ενώ παρέχεται στο Δικαστήριο η ευχέρεια αυστηρής ποινής από το Δικαστήριο.

Για υπέρβαση από 75% του επιτρεπτού ορίου ταχύτητας και άνω, σχηματίζεται φάκελος και η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.

Οι ποινές εξαρτώνται από την υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους.

Πάντως, στους υπεραστικούς δρόμους με όριο τα 100 χιλιόμετρα, η Αστυνομία θα είναι ελαστική έως τα 120 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι οι νέες ποινές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ