Κατατέθηκε η προσφυγή για την απέλαση Ένζο, μας ενημερώνει ο Κώστας Γαβριηλίδης

Τι αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης.

Article featured image
Article featured image

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 κατατέθηκε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), αναφορικά με τα διατάγματα κράτησης και απέλασης στη Βραζιλία του αποφυλακισθέντος προσώπου Ένζο.

Σημειώνεται ότι, παρότι στα επίσημα έγγραφα καταχωρείται ως άρρεν, η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και ως τρανς πρόσωπο. Μετά την αποφυλάκισή της, έχει επιλέξει το όνομα Νάντα Τοντιάν.


Στόχος της προσφυγής είναι η επιστροφή και η επανασύνδεση με τον κύπριο σύζυγο της, Κεβόρκ Τοντιάν, με τον οποίο το περασμένο Ιανουάριο είχαν συνάψει Πολιτική Συμβίωση, ενόσω και οι δύο ήταν κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία. Σημειώνεται πως η Πολιτική Συμβίωση έγινε κατορθωτή μετά από παρατεταμένες καθυστερήσεις από το ΤΑΠΜ, που παρατείναν την διαδικασία κατά τρία ολόκληρα χρόνια.

Η προσφυγή αναφέρεται στην παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των δύο συζύγων, που απορρέουν από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών Συμβάσεων. Ανάμεσα σε άλλα, στην προσφυγή σημειώνονται επίσης παραβιάσεις που αφορούν σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, κατά παράβαση του Συντάγματος και Ευρωπαϊκών Συμβάσεων, αλλά και σε διάκριση λόγω ταυτότητας φύλου.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της προσφυγής έγινε εκ νέου αντιληπτό πως η Νάντα έτυχε μεροληπτικού χειρισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα από το ΤΑΠΜ.

Μια θετική, για το ζευγάρι, απόφαση θα δημιουργήσει προηγούμενο και για τον μελλοντικό χειρισμό αντίστοιχων περιπτώσεων ζευγαριών που είτε είναι παντρεμένα είτε έχουν υπογράψει Πολιτική Συμβίωση, ενδυναμώνοντας το νομικό πλαίσιο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου.

Το ζευγάρι εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Νικολέττα Χαραλαμπίδου, η οποία ανέλαβε την υπόθεση αφιλοκερδώς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ