Ο «διασημότερος» Κύπριος φοιτητής στον κόσμο επιστρέφει στο πανεπιστήμιό του

Αλλά υπόσχεται πως δεν προτίθεται να σταματήσει το ακτιβιστικό του έργο.

Article featured image
Article featured image

Ο διασημότερος Κύπριος φοιτητής, όπως τον χαρακτηρίζει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Νέος Κόσμος, επιστρέφει στις σπουδές του αλλά υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τη μάχη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για τον Drew Pavlou, ο οποίος αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία τον Μάιο κατόπιν πειθαρχικής ακρόασης για ισχυρισμούς ανάρμοστης συμπεριφοράς που φέρονταν να συνδέονται με την ακτιβιστική του δράση υπέρ του Χονγκ Κονγκ επικρίνοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι επιστρέφει στο πανεπιστήμιο τον Φεβρουάριο για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά τόνισε ότι δεν θα αφήσει τον ακτιβισμό και δεν θα κάτσει ήσυχος. «Έχω μόνο ένα χρόνο για να ολοκληρώσω το πτυχίο μου, έτσι θα αφοσιωθώ στις σπουδές μου και στον ακτιβισμό. Θέλω να αποφοιτήσω για να κυνηγήσω τα όνειρά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πολύκροτη κόντρα του Drew Pavlou με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ κράτησε εδώ και μήνες, με τον 21χρονο να κατακρίνει τους δεσμούς χρηματοδότησης μαθημάτων του πανεπιστημίου από την Κίνα.

Ο κ. Παύλου έχει οργανώσει και εντός του πανεπιστημίου κινητοποιήσεις που επικρίνουν το κινεζικό κράτος και ιδιαίτερα τη μεταχείρισής του απέναντι στη μειονότητα των Ουιγούρων, με μία εκ των διαδηλώσεων να έχει καταλήξει σε βίαια επεισόδια.

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις στα ΜΜΕ με τον πρώην πρωθυπουργό μάλιστα Kevin Rudd με αποκλειστικές του δηλώσεις στο «Νέο Κόσμο» να έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Peter Varghese για τη μεταχείρισή τους απέναντι στον 21χρονο φοιτητή.

Ο κ. Varghese ωστόσο υποστηρίζει ότι η απόφαση που πάρθηκε για την αποβολή και τα δύο αδικήματα, δεν έχει καμία σχέση με «τις προσωπικές ή πολιτικές πεποιθήσεις [του κ. Παύλου] για την Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ».

Οι δύο κατηγορίες για σοβαρή ανάρμοστη συμπεριφορά αφορούν αναρτήσεις του στη σελίδα Facebook UQ Stalkerspace και ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, κατά το οποίο ο 21χρονος φοιτητής φορώντας ολόσωμη προστατευτική στολή ανήρτησε πινακίδα έξω από το γραφείο του αντιπρύτανη του πανεπιστημίου, Peter Hoj, με την επιγραφή: «COVID-19 Βιοκίνδυνος: Καταδικασθείς».

Η μήνυση $3.5 εκατ. εναντίον του πανεπιστημίου του

Τον περασμένο Ιούνιο του 2020, ο Drew Pavlou, προχώρησε σε αγωγή εναντίον του πανεπιστημίου του στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Review, ο 21χρονος μέσω των δικηγόρων του κατέθεσε αγωγή $3.5 εκατομμυρίων εναντίον του πανεπιστημίου Queensland δύο εβδομάδες μετά την επιβολή αναστολής της φοίτησής του.

Η αγωγή κατατέθηκε κατά του πανεπιστημίου, του Πρύτανη Peter Varghese και του Αντιπρύτανη Peter Høj.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Παύλου είχε ενημερωθεί από τη διεύθυνση του πανεπιστημίου πριν από δύο βδομάδες ότι αναστέλλεται η φοίτησή του λόγω 11 κατηγοριών, οι οποίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, και συνδέονται με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενάντια στις στενές σχέσεις του πανεπιστημίου με την κυβέρνηση της Κίνας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κινέζοι φοιτητές φέρνουν τα περισσότερα έσοδα στο εν λόγω πανεπιστήμιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ