Έρευνα: 2 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα δηλώνει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης

«Ποια από τα παρακάτω θα εκλαμβάνατε ως σεξουαλική παρενόχληση αν συνέβαινε σε εσάς με ένα άτομο που δεν έχετε ερωτικές επαφές;», αναφέρει μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στις γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα.

Article featured image
Article featured image

Σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση δηλώνει πως έχει βιώσει το 65% των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα της PRORATA S.A, που διεξήχθη μεταξύ 22- 24 Ιανουαρίου, με πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

prorata-parenoxlisi-1.jpg


Επίσης, άνδρες και γυναίκες συμμερίζονται με σχεδόν καθολικό τρόπο (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (83% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών) πιστεύουν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, αν και την ίδια στιγμή οι ερωτώμενοι πιστεύουν σε ποσοστό 87% ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

prorata-parenoxlisi-2.jpg

prorata-parenoxlisi-3.jpg


Αναφορικά με τη άποψη πως «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε "ποινικοποίηση" του φλερτ», στον συνολικό πληθυσμό το 41% συμφωνεί και το 57% διαφωνεί.

Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών (58%), οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να τη συμμερίζονται.

prorata-parenoxlisi-4.jpg


Ανδρικές συμπεριφορές που αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

prorata-parenoxlisi-5.jpgΠηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ