Πηνελόπη (Αναστασοπούλου), Ευδοκία (Ρουμελιώτη) και Άλκηστις (Πρωτοψάλτη)

Δύο μαρτυρίες κακοποίησης και παρενόχλησης και μία ανάρτηση ξεκάθαρης τοποθέτησης και στήριξης.

Article featured image
Article featured image

Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε την αρχή, λίγο μετά ακολούθησαν μερικές, πλέον είναι πολλές. Γυναίκες που για χρόνια φοβόντουσαν, δεν τολμούσαν, ντρέπονταν ή νόμιζαν πως αυτό που βίωναν τότε, ήταν το σωστό. Πλέον μιλούν και μιλούν έξω από τα δόντια, αφού όπως είπε η Ζέτα Δούκα, «τώρα είναι ώρα για να ακουστούμε. Τώρα η κοινωνία είναι έτοιμη να το δεχτεί».

Η συγκλονιστική αποκάλυψη της ηθοποιού, Ζέτας Δούκα, ήταν το κλειδί που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας –κυρίως- στο χώρο του θεάτρου, με πολλές ηθοποιούς να ακολουθούν το παράδειγμά τους και να ομολογούν τα όσα βίωσαν είτε από το ίδιο άτομο είτε από άλλους ισχυρούς του χώρου.

«Ο Γιώργος Κιμούλης με κακοποίησε ψυχικά, με έβριζε χυδαία»

Την αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα, ακολούθησε αυτή της Κατερίνας Γερονικολού, ενώ λίγες μέρες αργότερα, η ηθοποιός Ευδοκία Ρουμελιώτη αποφάσισε να μιλήσει, ξεκάθαρα αυτή τη φορά, για τα όσα βίωσε στη συνεργασία της με τον Κιμούλη.

Σε ελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό, η ηθοποιός μίλησε για την παλιότερη αναφορά της στη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη. Ενώ ο κ. Κιμούλης έχει δηλώσει πως θα προβεί σε μηνύσεις και αγωγές για ψευδείς ισχυρισμούς, η κα Ρουμελιώτη διαμήνυσε πως: «Δε με ενδιαφέρει, να κάνει ό,τι θέλει, να μου κάνει μήνυση, να με πάει στα δικαστήρια, δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Είναι όλα αλήθεια, έχω μιλήσει για αυτό - δεν είναι η πρώτη φορά.»

evdokia1.jpg

«Δεν μπορεί να βγαίνει ο κύριος Κιμούλης και να λέει ότι τώρα θυμηθήκαμε η Ζέτα, εγώ και όλοι οι υπόλοιποι που θα μιλήσουμε, ότι τώρα θυμηθήκαμε τη συμπεριφορά του «επειδή έχει γίνει της μόδας» πατώντας πάνω στην κορυφαία πράξη της Μπεκατώρου. Πάντα τα λέγαμε, αλλά τα λέγαμε μεταξύ μας. Και η φήμη αυτού του ανθρώπου προηγείται της παρουσίας του. Όλοι ξέρουμε μέσα στον χώρο για τις συμπεριφορές του συγκεκριμένου ανθρώπου», ανέφερε η ηθοποιός.

«Βγήκε και είπε για τη Ζέτα ότι ήταν μία φτασμένη ηθοποιός. Ε λοιπόν εγώ δεν ήμουν μια φτασμένη ηθοποιός, ήμουν ένα κορίτσι 25 χρονών. Ήταν η τρίτη μου παράσταση. Δεν ήμουν πρωταγωνίστρια. Δεν είχα αυτή την δύναμη στο χώρο. Φοβόμουν και πίστευα ότι αν έβγαινα να μιλήσω και τα έβαζα με τον Γιώργο Κιμούλη θα έκανα μια κακή αρχή στο θέατρο και μπορεί να μην ξαναδούλευα και εγώ ζούσα από αυτή τη δουλειά τότε».

«Είναι από τις χειρότερες εμπειρίες στη ζωή μου. Μετά από τη συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο παντρεύτηκα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις φωνητικές μου χορδές. Αναγκαζόμουν, για να βγάλω την παράσταση να κάνω ενέσεις κορτιζόνης για να μπορώ να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και να μιλάω [...] Εγώ ξεκίνησα να κάνω πρόβες με αυτόν τον άνθρωπο, ήμουν τρομερά ευτυχισμένη για αυτή την παράσταση [...] στις πρόβες όλα πήγαιναν περίφημα και όλα άρχισαν τη πρώτη φορά που ανεβήκαμε στη σκηνή. Αυτός ο άνθρωπος με κακοποίησε ψυχικά. Το bullying που έχω υποστεί αισθάνομαι ότι δεν θα το ξεπεράσω ποτέ. Μετά τη συνεργασία μας με τον Γιώργο Κιμούλη φοβόμουν να ανέβω πάνω στη σκηνή. Την ώρα που έπαιζα με έβριζε χυδαία. Ήμουν πάνω στη σκηνή, προσπαθούσα να κάνω τη δουλειά και ερχόταν από πίσω μου και δε μπορώ να πω αυτά που άκουγα να μου λέει στο αυτί μου.»

Αυτό που είπε ότι δεν βγήκαμε να μιλήσουμε, βγήκα και μίλησα από την πρώτη στιγμή, όταν τελείωσε τη συνεργασία μου με αυτό τον άνθρωπο, προσπάθησα να προστατεύσω τους ανθρώπους στο χώρο μου, ποτέ δεν έκρυψα τι έχω περάσει από τον Γιώργο Κιμούλη. Έπιασα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τον ίδιο και τον ρώτησα γιατί, γιατί μου τα κάνεις όλα αυτά».

Δεν ξέρω μέχρι και σήμερα για ποιον λόγο τα πέρασα όλα αυτά. Ήταν η χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Ευτυχώς που μετά συνάντησα ανθρώπους που με υποστήριξαν και με στήριξαν και τελικά έμεινα σε αυτόν τον χώρο. Γιατί άλλη μία τέτοια συνεργασία να είχα, θα τα είχα εγκαταλείψει, θα είχα φύγει. Ήταν η πρώτη φορά που δεν κατάφερα να κλείσω τη σεζόν. Αναγκάστηκα να κλείσω το θέατρο Σάββατο βράδυ, ένα κεντρικό θέατρο της Αθήνας, γεμάτο, μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και να πάω στο σπίτι μου».

«Αναγκαζόμουν... στο διάλειμμα της παράστασης φοβόμουν να μείνω στο καμαρίνι και πήγαινα και καθόμουν στη λεκάνη της τουαλέτας μέχρι να περάσει το ένα τέταρτο και να βγω στην σκηνή».

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Κιμούλη στην παράσταση «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» που ανέβηκε στο Θέατρο Βρετάνια το 2006 και μιλώντας κατά το παρελθόν στο «Happy Day» είχε «φωτογραφίσει» τον Γιώργο Κιμούλη κάνοντας λόγο για αντισυναδελφική συμπεριφορά.



«Δεν φοβάμαι πια, ότι αύριο δεν θα ξαναβρώ δουλειά. Ακούσαμε ότι μιλήσαμε «μετά από 13 χρόνια». Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χρόνο. Όταν εγώ βγήκα και μίλησα για αυτό, πέρασε στα ψηλά γράμματα», δήλωσε στο Mega.

«Δεν γίνεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται και έχουν κακοποιήσει με κάποιον τρόπο τους συνανθρώπους τους να μην βγαίνουν να πουν ένα συγγνώμη και αντ' αυτού να προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να θυματοποιούν τον εαυτό τους και να αλλάζουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο. Σε αυτόν τον χώρο είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά», υποστήριξε από την πλευρά της ηθοποιός.

«Σκεφτείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν και ο σκηνοθέτης να αυτοϊκανοποιείται»

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κατήγγειλε ότι έχει υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στο χώρο της δουλειάς της. Σε ανάρτηση στο Instagram η ηθοποιός εκφράζει τη στήριξή της στη Ζέτα Δούκα, η οποία κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη για σωματική βία, κάτι στο οποίο ο ηθοποιός και σκηνοθέτης απάντησε με αγωγή και μήνυση.

Παράλληλα, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου γράφει ότι παίρνοντας δύναμη από τα όσα είπε η Ζέτα Δούκα αναφέρει: «Έχω υποστεί ψυχολογική και λεκτική βία στον χώρο της δουλειάς μου από ανθρώπους που σας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Συσπειρωνόμαστε για να μιλήσουμε όλες μαζί».

Μάλιστα, η ηθοποιός γράφει: «Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοϊκανοποιείται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του».

Σε άλλο σημείο απευθυνόμενη σε όσους ρωτούν «γιατί τώρα» τους καλεί να σκεφτούν τον εαυτό τους «Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα. Σκεφθείτε όλες τις πόρτες να κλείνουν γιατί τολμήσατε να απαντήσετε σ ένα τέτοιο άνθρωπο. Κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ζήσουμε και οι πόρτες κλείνουν σαν ντόμινο όταν ανοίγεις μέτωπα σ' αυτό το χώρο».

Στην ίδια ανάρτηση η Πηνελόπη Αναστασοπούλου εκφράζει τη στήριξή της στην Κατερίνα Γερονικολού και την Ευδοκία Ρουμελιώτη, που τις τελευταίες ώρες κατήγγειλαν επίσης τη συμπεριφορά του Γιώργου Κιμούλη.



«Έμεινα άναυδη με τον κ. ( ; ) Κιμούλη»

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη εξέφρασε την στήριξή της απέναντι στη Ζέτα Δούκα και όσα κατήγγειλε περί λεκτικής και σωματικής βίας από τον Γιώργο Κιμούλη.

Μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του σκηνοθέτη που μεταξύ άλλων είπε, μιλώντας στο Mega, ότι «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου», διαψεύδοντας ταυτόχρονα τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πήρε δημοσίως θέση επί του θέματος μέσω ενός Instagram Story, όπου κάνει mention επίσης την Ζέτα Δούκα. «"Είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου" δήλωσε ο κ. Κιμούλης. Της μόδας. Τύπου Μπεκατώρου. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Τα είπε όλα ξεκάθαρα. Έμεινα άναυδη με τον κ.(;) Κιμούλη», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά της.

1699254_πρωτοψαλτη-κιμουλης.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ