Στέγες με διαρροή, χωρίς τουαλέτα και με ελλιπή θέρμανση, σπίτια στην Κύπρο

Όσα κατέδειξε η έρευνα της Eurostat δεν είναι αυτά που ακριβώς είχαμε στο μυαλό μας.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που αφορούν το 2019, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ, με σπίτια των οποίων οι στέγες έχουν διαρροή. Το ποσοστό των κυπριακών σπιτιών, των οποίων οι στέγες έχουν διαρροή, φτάνει το 31.1%. Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος στην εν λόγω μέτρηση είναι στο 12,7%. Την τελευταία θέση στον πίνακα των Ευρωπαϊκών χωρών με τις «τρύπιες στέγες» κατέχει η Φιλανδία με ποσοστό 4,1%

Οι εν λόγω μετρήσεις που αφορούν την ποιότητα Στέγασης στις ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν πως στην Κύπρο «Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διατηρήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό» φτάνει το 21%. Με αυτό το ποσοστό η χώρα μας κατέχει την 3η θέση στην ΕΕ, στη σχετική μέτρηση.

Το 2019, το 6,9% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δήλωσε σε μια έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ ότι δεν θα ικανοποιούνται επαρκώς από τη θέρμανση του σπιτιού τους. Αυτό το ποσοστό κορυφώθηκε το 2012 (10,8%) και μειώθηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση στα κράτη μέλη της ΕΕ ποικίλλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να διατηρήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό καταγράφηκε στη Βουλγαρία (30,1%), ακολούθως τη Λιθουανία (26,7%), την Κύπρο (21,0%), την Πορτογαλία (18,9%), την Ελλάδα (17,9%) %) και Ιταλία (11,1%).

Αντίθετα, στα χαμηλότερα επίπεδα της μέτρησης, εντοπίζεται με περίπου 2% η Φινλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία και η Γερμανία.


Άτομα που ζουν σε σπίτια χωρίς τουαλέτα, ντους ή μπάνιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε σπίτι χωρίς τουαλέτα, ντους ή μπάνιο το 2019, έφτασε το 0,5% επί του πληθυσμού της χώρας μας. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 10η θέση του σχετικού πίνακα. Την πρωτιά σε αυτή τη μέτρηση κατέχει με ποσοστό 22,4% η Ρουμανία.

Πηγή: Economy Today

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ