Το κάπνισμα είναι (μάλλον) αρχαιότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα

Επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψαν τα παλαιότερα ίχνη χρήσης καπνού.

Article featured image
Article featured image

Καμένοι σπόροι που βρέθηκαν στην έρημο της Γιούτα στις ΗΠΑ αποτελούν τα αρχαιότερα γνωστά ίχνη/στοιχεία χρήσης καπνού από ανθρώπους, υποδεικνύοντας πως κάποιοι από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στην Αμερική χρησιμοποιούσαν το φυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, οι ερευνητές λένε ότι αυτό δείχνει πως άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό περίπου 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.


Μια αναδρομή στην ιστορία του καπνού

Η επίδραση του καπνού στην ανθρωπότητα, από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, είναι γνωστή. Συχνά οι Μάγια και άλλοι ιθαγενείς της Αμερικής τον χρησιμοποιούσαν για τελετουργικούς ή ιατρικούς σκοπούς, και βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας των αποικιών στην Αμερική, και στη συνέχεια στην επέκτασή τους δυτικά, προς τον υπόλοιπο Νέο Κόσμο.

Πέρα από το κάπνισμα και το μάσημα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον καπνό με μια σειρά διαφορετικών τρόπων ανά τους αιώνες. Σε τελετές των Μάγια κάποιες φορές τον χρησιμοποιούσαν σε κλύσματα που προκαλούσαν μέθη, ενώ γιατροί του 18ου αιώνα στην Αγγλία τον χρησιμοποιούσαν με αντίστοιχο τρόπο, για να σώσουν άτομα που πνίγονταν.


Οι άνθρωποι κάπνιζαν πριν από 9,000 χρόνια

Μέχρι πρότινος τα αρχαιότερα στοιχεία χρήσης καπνού από ανθρώπους ήταν νικοτίνη σε πίπες στην Αλαμπάμα, ηλικίας 3.300 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο «Journal of Archaeological Science: Reports». Ωστόσο, επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν πως άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό από ακόμα παλαιότερα- από 9.000 χρόνια πριν.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφή ενός καταυλισμού τροφοσυλλεκτών (κυνηγών- συλλεκτών) στην «Great Salt Lake Desert» στη Γιούτα. Οι άνεμοι βοήθησαν να εκτεθεί ο χώρος στο πέρασμα του χρόνου, είπε ο Ντάρον Ντιουκ, κύριος συγγραφέας της έρευνας και αρχαιολόγος στο «Far Western Anthropological Research Group» στο Χέντερσον της Νεβάδα.

kapnos_arxaios_city.jpg
Αρχαιολόγος στο «Great Salt Lake Dessert». ΦΩΤΟ: Daron Duke/ LiveScience



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια αρχαία εστία, περιτριγυρισμένη από πέτρινα αντικείμενα, όπως αιχμές ακοντίων που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 2.000 οστά και τμήματα οστών, που ανήκαν κυρίως σε πάπιες, με ίχνη κοπής και άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι έτρωγαν εκεί. Ακόμη βρέθηκαν κομμάτια από καμένο ξύλο ιτιάς, ηλικίας περίπου 12.300 ετών.

Μέσα στην εστία οι επιστήμονες βρήκαν απομεινάρια από τέσσερις καμένους σπόρους καπνού. «Οι σπόροι καπνού ήταν μια απρόσμενη έκπληξη», είπε στο Live Science ο Duke.

Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς χρησιμοποιούσαν τον καπνό οι άνθρωποι εκεί, λένε ότι οι σπόροι υποδεικνύουν την παρουσία φύλλων καπνού με νικοτίνη και βλαστών/ ανθών – οπότε εκτιμάται πως κάπνιζαν ή μασούσαν καπνό δίπλα στην εστία της φωτιάς.

Μια άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να είναι πως ο καπνός δεν χρησιμοποιήθηκε για τη νικοτίνη του, αλλά ίσως προερχόταν από τα στομάχια των παπιών που μπορεί να τον είχαν φάει, ή να είχε χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τη φωτιά. Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πουλιά δεν τρώνε καπνό, και ότι ο καπνός καίγεται πολύ γρήγορα για να παραγάγει και να συντηρήσει μια φωτιά επαρκούς έντασης ή διάρκειας για μαγείρεμα.


Πηγή: Huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ