Η ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ματιά ενός Αμερικανού δημοσιογράφου

Στο πρώτο επεισόδιο επιχειρείται μια «ανάγνωση» της σύγχρονης ιστορίας του νησιού με πλάνα από την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και βίντεο εποχής.

Article featured image
Article featured image



Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της Κύπρου με επίκεντρο τη διαίρεση μετά την τουρκική εισβολή του 1974 παρουσιάζει ο δημοσιογράφος John Harris. Το πρώτο από τα τέσσερα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο ΥouΤube είναι ένα χρονικό με πλάνα από την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και ιστορικά ντοκουμέντα καθώς και βίντεο εποχής. Εστιάζει ιδιαίτερα στην περίοδο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, στον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στα όσα τραγικά ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια. Το βίντεο πλησιάζει μέχρι τώρα το 1 εκατομμύριο προβολές.



Τι θα δούμε

Το 2ο επεισόδιο θα δείξει πως είναι η κατάσταση σήμερα. Το 3o επεισόδιο θα επικεντρωθεί στις κατεχόμενες περιοχές με τον δημοσιογράφο να παρουσιάζει συνεντεύξεις από Τουρκοκύπριους ακούγοντας την ιστορία τους. Το επεισόδιο 4 θα έχει πιο ανάλαφρο περιεχόμενο, καθώς θα αφορά τα γαϊδούρια της Καρπασίας.

Τα ντοκιμαντέρ υποστηρίζονται από το Cometeer. Ο Johny Harris είναι κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος. Αυτήν τη στιγμή εδρεύει στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες ιστορίες από όλο τον κόσμο. Το οπτικό στυλ του Johnny συνδυάζει κινούμενα γραφικά με κινηματογραφική βιντεοσκόπηση για να δημιουργήσει περιεχόμενο που εξηγεί περίπλοκα ζητήματα με σχετικούς τρόπους. Είναι κάτοχος BA στις διεθνείς σχέσεις από το «Brigham Young University» και MA στη διεθνή ειρήνη και επίλυση συγκρούσεων από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ