Εικόνες από το εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν

Η στρατιωτική δύναμη -που δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τίνος τις διαταγές υπακούει- έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε συλλήψεις μελών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Article featured image
Article featured image



Οι στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Σουδάν πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το «Al Hadath TV», τη στιγμή που μια εξέχουσα φιλοδημοκρατική ομάδα (η οποία πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις στο Σουδάν που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019) κάλεσε τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους, για να αντισταθούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ανεξάρτητες πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του συμβούλου ΜΜΕ του πρωθυπουργού του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και τον συνέλαβαν.



Επικαλούμενο άγνωστες πηγές, το «Al Hadath TV» μετέδωσε ότι ο Χάμντοκ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και ότι άγνωστες στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις υπουργούς, ένα άμαχο μέλος του κυβερνώντος Συμβουλίου, αρκετούς κυβερνήτες πολιτειών και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων. Όπως αναφέρει επίσης, η στρατιωτική δύναμη έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους στην πρωτεύουσα και αρκετές γέφυρες, ενώ δεν είναι σαφές σε τίνος τις διαταγές υπακούει η δύναμη αυτή.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya» , έκλεισε επίσης το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν.



Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις και η κρατική τηλεόραση του Σουδάν μεταδόθηκε κανονικά. Αναμένονται, ωστόσο, οι δηλώσεις του επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο «Reuters» ότι φαίνεται να έχει διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.




Το Σουδάν βρισκόταν σε οριακή κατάσταση μετά την αποτυχημένη συνωμοσία επιβολής πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα που είχε ως αποτέλεσμα στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες, που προορίζονταν να μοιραστούν την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, να ανταλλάξουν βαριές κατηγορίες.



Την Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, για να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

H Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν –η οποία είχε πρωτοστατήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Μπασίρ– κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να «αντισταθούν» σε οποιοδήποτε νέο πραξικόπημα.



Πηγή: Ναυτερμπορίκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ