Σε πιλοτική εφαρμογή από σήμερα οι κάμερες της τροχαίας στους κυπριακούς δρόμους

Τα σημεία στα οποία έχουν (μέχρι στιγμής) τοποθετηθεί και τα πρόστιμα που θα πληρώνουμε.

Article featured image
Article featured image


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, σε πιλοτική φάση, το σύστημα φωτοεπισήμανσης για τροχαίες παραβάσεις, ενώ η διαδικασία τοποθέτησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.


Προς το παρόν (μόνο) προειδοποιητικές επιστολές

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το τέλος του έτους θα υπάρχει περίοδος χάριτος. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη των καταγγελιών για τους παραβάτες οδηγούς θα αρχίσει από την 1/1/2022. Ωστόσο, από σήμερα οι οδηγοί ή ιδιοκτήτες οχημάτων θα λαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου στο σπίτι τους επιστολή προειδοποίησης (και όχι εξώδικο πρόστιμο).



Ποιες παραβάσεις θα γράφουν οι κάμερες

Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης (παράβαση, δηλαδή, της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας). Με την ανίχνευση και καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα: χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.


Πού έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής

Oι πρώτες κάμερες της Τροχαίας τοποθετήθηκαν στη διασταύρωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή με τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη. Η πιλοτική φάση περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία 4 σταθερών καμερών και 4 κινητών που θα τοποθετούνται βάσει προγράμματος ανά το παγκύπριο.

Υπενθυμίζουμε ότι, εντός των επόμενων μηνών, αναμένεται να τοποθετηθούν ενενήντα σταθερές κάμερες σε τριάντα τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, ενώ στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται και είκοσι κινητές κάμερες, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.


Τα πρόστιμα

- Ζώνη ασφαλείας: 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Χρήση τηλεφώνου: 150 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 300 ευρώ)

- Μη χρήση προστατευτικού κράνους: 200 ευρώ (επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών 400 ευρώ)

- Μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο: 300 ευρώ

- Παράβαση της γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας: 25 ευρώ


Όριο ταχύτητας

Για το όριο ταχύτητας ισχύει η «χάρη» του 10% + 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή, αν το όριο σε συγκεκριμένο δρόμο είναι 50χλμ, θα επιτρέπεται στον οδηγό να υπερβαίνει το όριο μόνο κατά 10% ( δηλ. 5 χιλιόμετρα) συν 2, άρα 57χλμ. Στα 58 χιλιόμετρα, ο οδηγός θα τιμωρείται. Αν το όριο είναι 30χλμ, τότε ο οδηγός μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 35χλμ, ενώ στα 36χλμ θα τιμωρείται. Με την ίδια λογική, αν το όριο ταχύτητας είναι 65 χλμ, ο οδηγός θα καταγγέλλεται στα 74 χλμ. Αυτό θα ισχύει στις περιοχές όπου τα όρια ταχύτητας είναι 30, 50 και 65 χλμ. Στους αυτοκινητόδροµους οι κάμερες θα γράφουν, όταν η ταχύτητα ξεπεράσει το 20%, δηλαδή όταν ο οδηγός ξεπεράσει τα 120 χιλιόμετρα.


Πρόστιμα για όριο ταχύτητας

-Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας µέχρι 30%: €2/χλµ πρόστιµο και 1-3 Βαθµοί Ποινής

-Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας µέχρι 50%: €3/χλµ πρόστιµο και 2-4 Βαθµοί Ποινής

-Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας µέχρι 75%: €5/χλµ πρόστιµο και 3–6 Βαθµοί Ποινής

-Πέραν του 75%: Παραπομπή στο Δικαστήριο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ