Ποιες θέσεις στο αεροπλάνο είναι (πλέον) οι πιο επικερδείς για τις αεροπορικές εταιρείες

Μια νέα κατηγορία θέσεων που φαίνεται να προσελκύει όλο και περισσότερους επιβάτες.

Article featured image
Article featured image


Μετά την κρίση του κορωνοϊού στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης.

Πριν από την πανδημία, οι εταιρείες ποντάρισαν στην ένταξη -ειδικά στις μεγάλες πτήσεις- μιας νέας μεσαίας τάξης θέσης, αυτής του premium τουρίστα. Η θέση προσφέρει περισσότερη άνεση και υπηρεσίες από την οικονομική, με χαμηλότερο πρόσθετο κόστος από την επαγγελματική θέση.

Τα πλεονεκτήματα των premium τουριστικών θέσεων φαίνεται να προσελκύουν όλο και περισσότερους επιβάτες. Είναι οι πιο κερδοφόρες θέσεις για τις αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την CounterpointMarket Intelligence.


Τα περισσότερα κέρδη ανά πτήση

Το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους πρωταγωνιστεί. Και είναι το μέρος του αεροπλάνου που αποκομίζει τα περισσότερα από τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών ανά πτήση. Η πανδημία χτύπησε τον τουρισμό και σχεδόν εξαφάνισε τα επαγγελματικά ταξίδια. Αυτά παραδοσιακά κατελάμβαναν τα περισσότερα από τα καθίσματα της business class.

Ωστόσο, με αυτήν την κίνηση οι αεροπορικές εταιρείες κατάφεραν να κάνουν την κερδοφορία του χώρου ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι όταν το αεροπλάνο χωριζόταν μόνο σε τουριστικές και business classes και πολλά ταξίδια αναψυχής γίνονται με κάπως υψηλότερη αξία. Το να μπορείς να πετάξεις αρκετές ώρες πιο άνετα και να είσαι μακριά από τις πολυσύχναστες περιοχές του αεροπλάνου φαίνεται να είναι ένα μεγάλο κίνητρο.



Η
Air France ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική με μοντέλο premium

Η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που συμπεριέλαβε το μοντέλο των premium τουριστικών θέσεων στην Ευρώπη ήταν η Air France το 2009. Τώρα προσφέρει μεταξύ 6% και 11% των θέσεων αυτού του τύπου στον στόλο της. «Οι περισσότεροι από τους πελάτες premium οικονομίας μας είναι άνω των 45 ετών και πετούν συχνά. Ταξιδεύουν για ευχαρίστηση και απολαμβάνουν περισσότερη άνεση», εξηγούν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Στην περίπτωση της Iberia, που συμπεριέλαβε αυτές τις θέσεις τον Ιανουάριο του 2017, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τα αναμενόμενα πριν από την πανδημία. Ήταν τόσο καλά που τα νέα αεροσκάφη που παρήγγειλε η εταιρεία σχεδιάστηκαν για να τα περιλαμβάνουν. Επιπλέον, στα αεροπλάνα που ήταν ήδη σε χρήση, διατέθηκε περισσότερος χώρος για αυτές τις θέσεις, μειώνοντας τον χώρο από την business class.

Στην Deutsche Lufthansa AG, αυτή η κατηγορία αποφέρει 33% περισσότερα έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο από την οικονομική θέση. Και 6% περισσότερα από την επιχειρηματική θέση. Είναι επίσης 40% πιο κερδοφόρα από την business class επειδή είναι πολύ φθηνότερη στην εγκατάσταση. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ήδη μελετά το ενδεχόμενο να καταργήσει περισσότερες επαγγελματικές θέσεις για να μεγαλώσει η νέα κατηγορία.

Ένας από τους φόβους των αεροπορικών εταιρειών ήταν ότι οι επιβάτες από την business class θα έλκονταν σε αυτήν τη νέα κατηγορία. Δηλαδή θα μειωνόταν ο αριθμός των επιβατών στο πιο ακριβό μέρος του αεροπλάνου και έτσι θα μειωνόταν και τα έσοδα ανά πτήση. Αλλά η πραγματικότητα ήταν ακριβώς το αντίθετο, αφού οι περισσότεροι επιβάτες προέρχονται από την τουριστική κατηγορία.

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί επιβάτες που πετούν για τουρισμό προτιμούν να πληρώσουν λίγο παραπάνω με αντάλλαγμα περισσότερη άνεση.



Η τάση είναι εδώ για να μείνει

Η τάση είναι εδώ για να μείνει και έχει την προοπτική να βελτιωθεί, σύμφωνα με την CounterpointMarket Intelligence. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί καθώς περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ενσωματώνουν αυτές τις θέσεις σε μεγάλες πτήσεις.

Η διείσδυση αυτής της νέας κατηγορίας είναι ασταμάτητη. Έχει ήδη φτάσει σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, τουλάχιστον σε αυτές που προσφέρουν μεγάλες πτήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της πανδημίας ο κλάδος έχει υποφέρει και καμία κατηγορία θέσεων δεν έχει σωθεί από αυτήν την καταστροφή. Τώρα κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, πρόβλημα αντιμετωπίζουν λίγο περισσότερο οι ακριβές αεροπορικές εταιρείες, καθώς τους λείπουν τα επαγγελματικά ταξίδια που είναι ένα σημαντικό συστατικό των premium τουριστικών και επιχειρηματικών κατηγοριών.

Πηγή: tourismtoday.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ