Επίθεση με βιτριόλι: Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας η Έφη Κακαράντζουλα

Την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποφάσισε ομόφωνα πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Article featured image
Article featured image

Την ενοχή της Έφης Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποφάσισε ομόφωνα πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έπειτα από οκτώ συνεδριάσεις.

Δικαστές και ένορκοι ομόφωνα κήρυξαν ένοχη την 36χρονη για το συγκεκριμένο αδίκημα και όχι για αυτό τα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Πλέον, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής της κατηγορούμενης, η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης είχε ζητήσει το λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της Έφης Κακαράντζουλα και σε σχετικά επιχειρήματα που εκείνος προέβαλλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέως του.

«Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει» είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε: «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».


Κεχαγιόγλου για Κακαράντζουλα: «Αν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα είχε 100 τρόπους για να το κάνει»

Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για την 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα, ζήτησε νωρίτερα από το δικαστήριο ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου. Ο ίδιος στην αγόρευσή του σήμερα στη δίκη, ανέφερε ότι δεν ζητεί από δικαστές και ενόρκους να αναγνωρίσουν στην εντολέα του τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Όπως εξήγησε ο συνήγορος της κατηγορούμενης – που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα – για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου, οι οποίες θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξης του. Πλην όμως, στη συγκεκριμένη υπόθεση – τόνισε ο κ. Κεχαγιόγλου – κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Ωστόσο, ούτε η οικογένεια της δράστιδος ούτε η ίδια έχει την οικονομική δυνατότητα για να το πράξει.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ακόμη, ο συνήγορος της 36χρονης μιλώντας για το δεύτερο ελαφρυντικό το οποίο δεν ζήτησε να αναγνωριστεί στην εντολέα του - αυτό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη - ανέφερε πως η νομολογία για αυτό το θέμα είναι συγκεκριμένη και δεν το ζητεί καθώς πιστεύει ότι δεν θα γίνει δεκτό από την έδρα.

Ακόμη, κατά την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του. Μάλιστα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη από έναν υπό καθαίρεση ιερωμένο. «Γιατί στον δράστη αυτής της επίθεσης που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει», τόνισε ο συνήγορος της 36χρονης.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο κ. Κεχαγιόγλου επισήμανε στο δικαστήριο πως η εντολέας της έπεσε θύμα της εμμονής της. «Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με τον λάθος άνθρωπο. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η 36χρονη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δε ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της. Είναι ένοχη και απέναντι στο αυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».


Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ