Ψυχική Υγεία των Νέων και Social Media

Στην εποχή του «φαίνεσθαι» συζητάμε για το πώς νιώθεις.

Article featured image
Article featured image


Οι διαδικτυακές τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν αδιαμφισβήτητα πολλά οφέλη και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στη ζωή μας, διευκολύνοντας τη σύνδεση και επαφή μεταξύ των ατόμων, βοηθώντας στην ανταλλαγή ιδεών, αλλά και στην online εκμάθηση.

Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλεπιδρούμε, έχει επηρεαστεί με την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των social media και της δυνατότητας συνδεσιμότητας με εικονικά δίκτυα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ταυτόχρονα και αναπόφευκτα, αυξάνεται και η συνδεσιμότητα με ένα εικονικό alter ego ή συμπληρωματικό ‘avatar’ του εαυτού μας, το οποίο πολλές φορές ακροβατεί και παρεισφρέει μεταξύ της πραγματικής και εικονικής πραγματικότητας που πλάθουμε και βιώνουμε.

Mental Health_Facebook-twitter panel.pngΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), διοργανώνει ζωντανή συζήτηση για το πώς τα social media επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.

-Μπορεί η αυτοεκτίμησή μας να μετρηθεί με το πόσους followers έχουμε;

-Τα like τονώνουν τον ναρκισσισμό μας;

-Πόσο φίλοι μας είναι οι FB friends;

-Πόση πίεση νιώθουμε να συντηρούμε μια κατασκευασμένη εικόνα ευτυχίας στις σελίδες μας;

-Κατά πόσο η εικόνα που προβάλλουμε στο Instagram, ανταποκρίνεται στον πραγματικό εαυτό μας;


Σε αυτά και άλλα πολλά, θα επικεντρωθεί η ανοικτή συζήτηση, με κύριους ομιλητές τη Γιώτα Στύλου, Ψυχολόγο στα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης του ΟΝΕΚ και τον Παναγιώτη Σταυρινίδη, Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Η συζήτηση θα διεξαχθεί ζωντανά, με τις δικές σας παρεμβάσεις και ερωτήσεις, στη σελίδα του Οργανισμού Νεολαίας στο Facebook στο πλαίσιο του podcast του Οργανισμού Νεολαίας, #YouthCast, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 20:00.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ