Μεταξύ άλλων, η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε πλήρως (και) στην Κύπρο

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης 215 δειγμάτων.

Article featured image
Article featured image


Συνεχίζεται η πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Delta του ιού SARS-CoV-2 όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα αλληλούχισης νέων στελεχών, που διενεργήθηκαν από εξειδικευμένο εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ιδιωτικό εργαστήριο στην Κύπρο, με το οποίο το Υπουργείο Υγείας διατηρεί σύμβαση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, η αλληλούχιση ήταν επιτυχής σε συνολικά 215 δείγματα με ημερομηνίες δειγματοληψίας από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021. Πρόκειται για δείγματα θετικά στον ιό ατόμων από όλες τις επαρχίες. Σε όλα τα 215 δείγματα ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Delta (Β.1.617.2), ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν την παραλλαγή Delta plus (ΑΥ.4.2) σε δύο εξ αυτών. Θα ακολουθήσει ενδελεχής γενετική ανάλυση από το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.Σημειώνεται πως για την περίοδο Οκτωβρίου αναλύθηκαν μέχρι στιγμής 193 δείγματα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως παραλλαγή Delta. Δύο από αυτά (ποσοστό 1%) ταυτοποιήθηκαν ως υπό-μετάλλαξη Delta plus.

«Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την ανίχνευση νέων στελεχών του ιού, έτσι ώστε έγκαιρα να λάβει αποφάσεις για επικαιροποίηση των μέτρων εκεί και όπου χρειάζεται με στόχο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα και η επιδείνωση των επιδημιολογικών και νοσοκομειακών δεικτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ