Ήξερες ότι στο Μόναχο, ήδη από το 1648, υπάρχει παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας;

Ποια η ιστορία του και πώς «αναβίωσε» ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Έλληνας αγιογράφος στο Μόναχο φιλοτέχνησε την εικόνα της Αγίας Κορωνίδας, η οποία τοποθετήθηκε με κάθε επισημότητα στο ομώνυμο καθολικό παρεκκλήσι στις παρυφές της βαυαρικής πρωτεύουσας, ως «αέναη συνοδός στις προσευχές των πιστών για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από τον κορωνοϊό».



Το παρεκκλήσι της βρίσκεται σε ένα μικρό δάσος

Το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας κτίστηκε σ’ ένα μικρό δάσος της κωμόπολης Arget, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο, το 1648, εποχή που η χολέρα σάρωνε την Ευρώπη και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τότε πανδημία. Μάλιστα ακόμα και σήμερα στην είσοδο της πόλης ορθώνεται αναμνηστική στήλη που αναφέρεται στο γεγονός με την επιγραφή: «Στήλη χολέρας στο Arget. Μνημείο από τα μέσα του 17ου αιώνα. Εις μνήμη των θυμάτων της εποχής της χολέρας γύρω στο 1635».

Corona3__city.jpg
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Η σύνδεση της λαίλαπας της χολέρας τον 17ο αιώνα με τη θαυματουργική παρέμβαση της Αγίας Κορώνας (1599) και το κτίσιμο του παρεκκλησίου της (1648) έδωσε το έναυσμα στους πιστούς να συρρέουν στο εκκλησάκι για να απευθύνουν παράκληση στην Αγία Κορώνα/Στεφανίδα να τους απαλλάξει από την κορωνοκαταιγίδα που σαρώνει την ανθρωπότητα.



Η πρώτη φορά που η Αγία δέχτηκε προσευχές για τον κορωνοϊό

Έτσι, όταν το 2020 η πανδημία του κορωνοϊού εισέβαλε στη Βαυαρία και το Μόναχο, οι Ελληνορθόδοξοι ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης και Γεώργιος Βλέτσης, επισκέφθηκαν το παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας και προσευχήθηκαν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την πανδημία, τη θεραπεία των ασθενούντων από τον κορωνοϊό και την ενίσχυση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.


Ο πρωτοπρεσβύτερος Μαλαμούσης ανέθεσε στον ιεροψάλτη του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και αγιογράφο Πασχάλη Δουγαλή να αγιογραφήσει με βάση την ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας με σκοπό τη μόνιμη τοποθέτησή της στο παρεκκλήσι της.

83359Corona1_παρεκλ_city.jpg
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, ιερατικός προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας, συνέθεσε και απολυτίκιο της Αγίας Κορώνας.


Στις 10 του περασμένου Οκτωβρίου, η εικόνα παραδόθηκε με επισημότητα στο παρεκκλήσι όπου τελέστηκε δοξολογία. Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόνάχο Βασίλειος Γκουλούσης και η δήμαρχος της πόλης Sauerlach Barbara Bogne.


Στις 11 Νοεμβρίου 2021, ανήμερα της εορτής της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Συναξάριο, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης μετέβη στο παρεκκλήσι της Αγίας στην κώμη Arget και τέλεσε την ιερή παράκληση και προσευχές για θεραπεία των πασχόντων από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, για τους ιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

w22-81640Corona2_city.jpg
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ