Ήταν πολλά τα φακελάκια φέτος!

Κάποιοι (δημοσιογράφοι) έψαξαν, ρώτησαν και βρήκαν πόσοι γάμοι πραγματοποιήθηκαν το 2021 ξεχωριστά σε κάθε επαρχία της Κύπρου με το σύνολο των αριθμών να είναι αποκαρδιωτικοί (για τις τσέπες μας).

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα «θύματα» του κορωνοϊού ήταν και οι γάμοι, αφού λόγω της πανδημίας πολλοί ακυρώθηκαν, άλλοι αναβλήθηκαν μέχρι νεοτέρας ή μετατέθηκαν σε νέες ημερομηνίες.


Μέχρι τον Μάιο τα μέτρα κατά της πανδημίας που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση δεν επέτρεπαν τη διενέργεια των παραδοσιακών κυπριακών γάμων, οι πλείστοι εκ των οποίων, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και μεγάλο αριθμό καλεσμένων. Οι καλοκαιρινοί όμως μήνες, έφεραν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα δίνοντας τη δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων, γεγονός που έδωσε και κάποια ώθηση στους γάμους.



Το SigmaLive επικοινώνησε με τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου και κατέγραψε τον αριθμό των γάμων που πραγματοποιήθηκαν το 2020-2021.

Συγκεκριμένα, από τη Μητρόπολη Ταμασού δόθηκαν άδειες για 290 γάμους.

Από τη Μητρόπολη Μόρφου δόθηκαν άδειες για 177 γάμους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που οι γάμοι έφταναν τους 250 με 270 στο σύνολο.

Από τη Μητρόπολη Κιτίου δόθηκαν άδειες για 392 γάμους το 2020-2021. Αριθμός σχεδόν ο μισός από τους γάμους που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός γάμων πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Λεμεσού. Σύμφωνα με την στοιχεία της Μητρόπολης Λεμεσού, δόθηκαν άδειες τη φετινή χρονιά για 696 γάμους.

Στην περιφέρεια της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκαν περίπου 250 γάμοι, ενώ στη Μητρόπολη Πάφου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 331 γάμοι, από την αρχή του χρόνου.

Από τη Μητρόπολη Κύκκου και Τυλληρίας οι άδειες γάμοι που δόθηκαν ήταν 100 και από τη Μητρόπολη Κερύνειας δόθηκαν 120 άδειες για γάμους.

Τέλος, 180 ήταν οι άδειες που δόθηκαν από τη Μητρόπολη Τριμυθούντος και άλλοι 14 γάμοι έγιναν από άδειες που δόθηκαν από την Επισκοπή Αρσινόης.

Όσον αφορά την Αρχιεπισκοπή δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών γάμων για τη φετινή χρονιά, καθώς οι άδειες που δίνονται αφορούν και ζευγάρια προσφύγων που παντρεύονται σε άλλες ενορίες.

Συνολικά ο αριθμός έφτασε περίπου τους 2.536 γάμους.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Sigmalive η περσινή χρονιά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, έχει μειώσει τον αριθμό γάμων που πραγματοποιήθηκαν, ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για τα επόμενα δύο χρόνια αφού ζευγάρια μετακίνησαν και οργανώνουν τους γάμους τους για τις επόμενες χρονιές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ