Ένας 52χρονος Ινδός έχτισε σπίτι-αντίγραφο του Ταζ Μαχάλ για τη σύζυγό του

Ένα μικρό συζυγικό δωράκι.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από UMA SHANKAR MISHRA/AFP


Ένας 52χρονος Ινδός επιχειρηματίας έχτισε ένα αντίγραφο του εμβληματικού Ταζ Μαχάλ για τη γυναίκα του.

taj-mahal_replica_2_city.jpg
ΦΩΤΟ: ANAND PRAKASH CHOUKSEY



Το αρχικό «Μνημείο της Αγάπης» είχε χτιστεί τον 17ο αιώνα σύμφωνα με τις διαταγές του αυτοκράτορα των Μογγόλων, Shah Jahan, για να επιτελέσει ως μαυσωλείο για την αγαπημένη του γυναίκα, Mumtaz, που πέθανε ενώ γεννούσε το 14ο παιδί τους.

Η γυναίκα του Anand Prakash Chouksey's, που έχτισε το αντίγραφο του Ταζ Μαχάλ, είναι ζωντανή όμως και συμβούλευσε επίσης των Anand στο πρότζεκτ του, το οποίο έχει το ένα τρίτο του μεγέθους του πρωτότυπου μαρμάρινου θαύματος και χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

«Ήταν ένα δώρο για τη γυναίκα μου αλλά και για την πόλη και τους ανθρώπους της», είπε ο Chouksey στο BBC.



Το σπίτι αποτελείται από δύο κύρια υπνοδωμάτια που βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς ορόφους. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη και αίθουσα διαλογισμού. Το σαλόνι έχει μαρμάρινες στήλες, μια καμπυλωτή σκάλα και μια επιχρυσωμένη οροφή.

«Η μόνη απαίτηση που είχε η γυναίκα μου ήταν να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο διαλογισμού. Είναι πολύ πνευματική γυναίκα», λέει ο 52χρονος επιχειρηματίας. «Λέει πως ο θόλος δημιουργεί ένα αλλιώτικο περιβάλλον και πως υπάρχει πάρα πολλή θετική ενέργεια».

Το πρωτότυπο Ταζ Μαχάλ βρίσκεται στην πόλη της Άγκρα, νότια του Δελχί, ενώ το αντίγραφο βρίσκεται 800 χλ. μακριά, στο Μπουρχανπούρ. Το αντίγραφο κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια ρουπίες δηλαδή σχεδόν 260.000 δολ. για να χτιστεί.



Αν και το Ταζ Μαχάλ ήταν η απόλυτη έμπνευση, ο κ. Chouksey είπε ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν είναι ολόιδιοι, αλλά έχουν σύγχρονες επιρροές, κάτι που φαίνεται από την επιλογή των καναπέδων και των κουρτινών.

«Χρησιμοποιήσαμε επίσης πολλές τρισδιάστατες εικόνες του Ταζ Μαχάλ από το διαδίκτυο για να φτιάξουμε το σπίτι μας», πρόσθεσε ο κ. Chouksey. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί κάτι παρόμοιο, έτσι οι μηχανικοί έχτισαν το σπίτι τους σε κλίμακα μικρότερη κατά ένα τρίτο του πραγματικού μνημείου.

Ο κ. Chouksey δεν είναι ο πρώτος που εμπνέεται από την ομορφιά του Ταζ Μαχάλ. Το 2013, ένας συνταξιούχος κυβερνητικός αξιωματούχος στη βόρεια ινδική πολιτεία Ούταρ Πραντές είχε κατασκευάσει επίσης ένα αντίγραφο του Ταζ Μαχάλ στη μνήμη της συζύγου του.

«Aυτό το σπίτι για μένα είναι σύμβολο αυτής της αγάπης - που ξεπερνά τις κοινωνικές και πολιτικές διαφορές» είπε ο 52χρονος ιδιοκτήτης.



Με πληροφορίες από Lifo, rte.ie

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ