Η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδιάζει να εκτοπίσει ή να θανατώσει 10,000 άγρια άλογα

Γιατί συμβαίνει αυτό.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από τον Greg Nelson

Αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για την άγρια ζωή στην Αυστραλία σχεδιάζουν να θανατώσουν ή εκτοπίσουν 10.000 άγρια άλογα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον περιορισμό των αριθμών τους – ωστόσο επιστήμονες ασκούν κριτική, λέγοντας πως η πρόταση δεν έχει την έκταση που θα έπρεπε.

Στην Αυστραλία υπάρχουν πάνω από 25.000 άγρια άλογα, με βάση έρευνα από αέρος του 2019, σύμφωνα με τα «Australian Alps National Parks». Η πλειονότητα αυτών, που είναι γνωστά επίσης ως brumbies, ζουν στην αλπική ζώνη της Αυστραλίας, ανάμεσα σε τρεις πολιτείες: Τη Νέα Νότια Ουαλία, τη Βικτώρια και την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας.

Το αλπικό περιβάλλον της Αυστραλίας καλύπτει μόλις το 1% της ηπείρου και έχει πολλά ενδημικά και επαπειλούμενα είδη, που δεν συναντώνται αλλού, όπως είπε στο Nature ο Ντέιβιντ Γουάτσον, οικολόγος στο Charles Sturt University στην Αυστραλία. Τα οποία είναι είδος- εισβολέας στην Αυστραλία, αναπαράγονται ταχύτατα και προκαλούν ευρεία ζημιά στο οικοσύστημα της περιοχής.

Μία περιοχή που απειλείται ιδιαίτερα είναι το Εθνικό Πάρκο Κοτσιούσκο στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου ζουν πάνω από 14.000 άγρια άλογα. Ένα νέο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου από τη «National Parks and Wildlife Service» στη Νέα Νότια Ουαλία, έχει ως σκοπό να μειώσει τον αριθμό των άγριων αλόγων στο πάρκο στα 3.000. Ο πληθυσμός αυτός μετά θα περιοριζόταν στο 32% του πάρκου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, αξιωματούχοι λένε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την προστασία της περιοχής, όσο και των brumbies, που θεωρούνται πολιτιστικής αξίας για την περιοχή, αν και τα έφεραν οι Ευρωπαίοι άποικοι.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Παρόλα αυτά σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στις 29 Οκτωβρίου 69 επιστήμονες της «Australian Academy of Science» υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αυτό αφήνει πίσω του πολλά brumbies και δεν θα προστατέψει επαρκώς το πάρκο από την επίδρασή τους. Οι επιστήμονες λένε πως οι αξιωματούχοι υποκύπτουν στην πίεση κάποιων λόμπι που είναι υπέρ των brumbies και αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα.

Οι αξιωματούχοι των αρχών πρέπει να «ακούσουν την επιστήμη, τα τελευταία στοιχεία και τις συστάσεις ως προς τον καλύτερο τρόπο προστασίας του πάρκου από τη σημαντική ζημιά που προκαλείται από τα άγρια άλογα» είπε ο Τζον Σάιν, πρόεδρος της «Australian Academy of Science». «Αν κάνουν κάτι άλλο θα δείχνει αδιαφορία για τα επαπειλούμενα αυστραλιανά οικοσυστήματα και είδη που είναι αντιμέτωπα με εξαφάνιση και απειλούνται από τα άγρια άλογα».

Οι επιστήμονες ζητούν μείωση του αριθμού τους κάτω από τις 3.000 και προστασία του πάρκου στο σύνολό του αντί για τα 2/3 του.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας δεν θα μπορούσε να είχε επιλέξει χειρότερο μέρος για να περιφέρονται τα άγρια άλογα, είπε στο «Nature» ο Γουάτσον: Η αλπική ζώνη της Αυστραλίας φιλοξενεί έναν αριθμό επαπειλούμενων και ευάλωτων ειδών. Στην Αυστραλία δεν υπάρχουν αυτόχθονα οπληφόρα θηλαστικά, οπότε τα brumbies προκαλούν πολλή ζημιά σε εύθραυστα φυτά, τα οποία δεν έχουν εξελιχθεί με τρόπο που θα τους επέτρεπε να επιβιώνουν απέναντί τους. Επίσης, η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται σημαντική υπερβόσκηση.

Οι άλλες δύο πολιτείες έχουν πολύ πιο σκληρή στάση απέναντι στα άγρια άλογα, με τη Βικτώρια μάλιστα να παρουσιάζει σχέδιο για την πλήρη «απομάκρυνση» όλων των αγρίων αλόγων από τους βιότοπους που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με το ABC News.

Η προτιμώμενη μέθοδος για την απομάκρυνσή τους είναι η μετεγκατάστασή τους σε ιδιωτικές εκτάσεις, ωστόσο είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, και μόνο περίπου 1.000 brumbies στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν μετεγκατασταθεί με επιτυχία από το 2002, σύμφωνα με το Nature. Εάν αυτό δεν αποδώσει, σχεδιάζεται μείωση των πληθυσμών τους σκοτώνοντάς τα από αέρος, με σκοπευτές από ελικόπτερα.


Πηγή: Huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ