Γιατί στο κυπριακό Black Friday δεν βλέπουμε τις (μεγάλες) εκπτώσεις του εξωτερικού;

Πότε «πέφτει» φέτος και τι εκπτώσεις να αναμένουμε στην κυπριακή αγορά.

Article featured image
Article featured image


Του Χρίστου Πέτρου


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα είναι φέτος το Black Friday, το οποίο αναμένουν καταστηματάρχες και καταναλωτές. «Αν και ξενόφερτο, το Black Friday φαίνεται ότι έχει καθιερωθεί και ήρθε για να μείνει και στην Κύπρο» ανέφερε στο Economy Today o Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης.

Οι εκπτώσεις που αναμένονται στην Κύπρο θα κυμανθούν από 20% έως 50%. Αυτό εξάλλου έχει δείξει η εμπειρία από προηγούμενες χρονιές.

«Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν παλιό στοκ, το οποίο θέλουν για αποθηκευτικούς ή άλλους λόγους να ξεφορτωθούν και να το βγάλουν προς πώληση με μεγαλύτερες του 50% εκπτώσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης.

Το γεγονός ότι η κυπριακή λιανική αγορά είναι «εισαγωγική» και άρα τα καταστήματα επωμίζονται επιπλέον το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, δεν επιτρέπει, όπως εξήγησε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, να υπάρχουν οι πολύ μεγάλες εκπτώσεις του 70% και 80% που βλέπουμε σε χώρες του εξωτερικού τις ημέρες του Black Friday.Στα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά η μερίδα του λέοντος 

Από προηγούμενες χρονιές έχει αποδειχτεί ότι την τιμητική τους στις εκπτώσεις του Black Friday, την έχουν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα. Ωστόσο φέτος επειδή το Black Friday είναι κοντά στην περίοδο των γιορτών, αναμένεται πως θα κινηθούν καλύτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές και άλλοι τομείς όπως η ένδυση, υπόδηση κ.ά., σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη.


Σε επιφυλακή οι κρατικές Υπηρεσίες

Εντωμεταξύ σε επιφυλακή για την περίοδο αιχμής της αγοράς (Black Friday και Χριστούγεννα) είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα ήδη από την υπηρεσία προστασίας καταναλωτή καταγράφονται οι τιμές των προϊόντων προκειμένου να διαπιστωθεί αν κατά το Black Friday οι εκπτώσεις που θα διαφημίζονται είναι πραγματικές ή όχι.


Προσοχή συστήνουν οι σύνδεσμοι καταναλωτών 

Και οι σύνδεσμοι καταναλωτών από τη μεριά τους, καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν τις τιμές και τους όρους αγοράς αφού στο παρελθόν προέκυψαν αρκετά προβλήματα λόγω αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ή φαινομένων όπως η άρνηση επιστροφής ελαττωματικών προϊόντων.


Προς το παρόν δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης προϊόντων

Αναφορικά με τα φαινόμενα έλλειψης προϊόντων λόγω της αποδιοργάνωσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στο Economy Today, ήταν καθησυχαστικός. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «θα ήταν πρόωρο να μιλάμε για κινδύνους και ελλείψεις στο κυπριακό λιανικό εμπόριο, που προκύπτουν από την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας», χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξουν τέτοια προβλήματα, αν δεν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο παγκόσμιο εμπόριο.  


Πηγή:
Economy Today

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ