Το Πανεπιστήμιο Frederick καθιερώνει τη «Μέρα του Ιδρυτή» στη μνήμη του ιδρυτή του

Με συμβολική δεντροφύτευση στον χώρο του.

Article featured image
Article featured image

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Frederick σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, η «Μέρα του Ιδρυτή», στη μνήμη του ιδρυτή του Πανεπιστημίου και του Frederick Institute of Technology, Μιχάλη Φρειδερίκου. Παρόντες στην τελετή ήταν σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και φίλοι του Πανεπιστημίου.

Η χθεσινή μέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού στις 8 Νοεμβρίου, τη μέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει τη Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλων των Αγγέλων, ήταν η ονομαστική εορτή του ιδρυτή του Πανεπιστημίου. Γι’ αυτό τον λόγο το Πανεπιστήμιο αποφάσισε κάθε χρόνο, αυτήν τη μέρα, να γιορτάζει τη «Μέρα του Ιδρυτή» (Founder’s Day). Σκοπός της μέρας αυτής είναι να τιμάται η μνήμη, το έργο, οι αρχές, οι αξίες και τα πιστεύω του ανθρώπου που πρόσφερε απλόχερα ευκαιρίες σε χιλιάδες νέους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αυτή τη μέρα κάθε χρόνο θα φυτεύεται συμβολικά στο Πανεπιστήμιο ένα δέντρο, αφιερωμένο σε κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ θα διαμορφωθεί και ειδικός χώρος πρασίνου στον χώρο του Πανεπιστημίου που θα ονομαστεί «πάρκο Μιχάλη Φρειδερίκου».

IMG2.jpg

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου κα Νατάσσα Φρειδερίκου στην ομιλία της «Η δεντροφύτευση θα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς για τη «Μέρα του Ιδρυτή» για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Μιχάλης Φρειδερίκου είχε μεγάλη αγάπη για τη φύση και τα δέντρα. Όλα τα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, φυτεύτηκαν από τον ίδιο προσωπικά, που τα φρόντιζε και τα αγαπούσε σαν δικά του παιδιά. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ουσία και το νόημα της ημέρας. Για τον Μιχάλη Φρειδερίκου, η εκπαίδευση ήταν το μέσο που δίνει μέλλον και προοπτική στους ανθρώπους, όπως ακριβώς και η φύτευση ενός δέντρου που γίνεται με σκοπό να προσφέρει στο μέλλον τη σκιά του σε άλλους. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τον συμβολισμό των δέντρων. Το κάθε δέντρο που θα φυτεύουμε κάθε χρόνο θα είναι αφιερωμένο στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Το δέντρο κάθε χρονιάς θα μεγαλώνει και θα αναπτύσσεται μαζί με την πανεπιστημιακή μας κοινότητα. Οι ρίζες του δέντρου που του παρέχουν τροφή, δύναμη και σταθερότητα αντιπροσωπεύουν τις αρχές και τις αξίες που μας άφησε ο Μιχάλης Φρειδερίκου και που μας κρατούν ενωμένους σαν μια οικογένεια. Τα κλαδιά του, αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη του κάθε μέλους της κοινότητάς μας.» Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «Η Μέρα του Ιδρυτή ευελπιστώ ότι θα είναι μια υπενθύμιση για τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς, από όποιο πόστο και αν βρισκόμαστε, για το χρέος μας να προσφέρουμε και για το χρέος μας να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους στον δικό του χαιρετισμό σημείωσε: «Σήμερα τιμούμε τον Άνθρωπο που μάς παρέδωσε ένα Πανεπιστήμιο και, κατ’ ουσία, ένα όραμα και μια προοπτική ελπίδας. Το Πανεπιστήμιο μας προχωρά δυνατά, αναπτύσσεται, καταγράφει επιτυχίες και μεγαλουργεί, όχι μόνο στα στενά πλαίσια της Κύπρου αλλά και διεθνώς, γιατί ο Μιχάλης Φρειδερίκου οραματίστηκε, «έκτισε» και παρέδωσε ένα Έργο και μια Ιδέα. Αυτόν τον Άνθρωπο τιμούμε σήμερα, ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής, σε μια μικρή και σεμνή τελετή και καλούμαστε όλοι να θυμηθούμε, να αναλογιστούμε και να υποσχεθούμε στη μνήμη του ότι, το «δέντρο που φύτεψε» και το δέντρο που εμείς θα φυτέψουμε συμβολικά θα προχωρήσουν μαζί και για πάντα στην αιωνιότητα.»

Στο πλαίσιο της τελετής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος, παρέδωσε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου την έκδοση «Κατασκευαστική ανάλυση ιστορικών κτιρίων» που μόλις κυκλοφόρησε και η οποία περιλαμβάνει 24 επιλεγμένα μνημεία τα οποία αναλύθηκαν και αποτυπώθηκαν από καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick. Αναφερόμενος στη δουλειά αυτή ο Καθηγητής Τουλιάτος είπε «Οι διδάσκοντες κα οι διδασκόμενοι του Τμήματος, αφιερώνουν στην κα Φρειδερίκου τον τόμο αυτό, που περιέχει τους πρώτους καρπούς ενός κλάδου του ‘δέντρου που φύτευσε’ ο Μιχάλης Φρειδερίκου, του κλάδου της Μελέτης και Διάσωσης της Αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής Κληρονομιά.»

Ακολούθησε η δεντροφύτευση η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη σημειολογία αφού σε αυτήν συμμετείχαν συμβολικά εκπρόσωποι όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και της μέλη της οικογένειάς του.

IMG3.jpg

Την τελετή, τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κος Κώστας Καδής και ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας κος Νίκος Μεγάλεμος. Ο κύριος Καδής συνεχάρη το Πανεπιστήμιο για την εξαιρετική πρωτοβουλία καθιέρωσης της «Μέρας του Ιδρυτή», αλλά και της δράσης που επιλέχθηκε για να τιμηθεί η μνήμη του ιδρυτή του, αυτή της δεντροφύτευσης. «Δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καταλληλότερη δράση στη μνήμη αυτού του ανθρώπου που είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω ως μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick και να έχω προσωπική γνώση για την τόση αγάπη που είχε για τη φύση και τα δέντρα. Για μένα, ακόμη και η επιλογή του δέντρου, του κυπριακού ορθόκλαδου κυπαρισσιού, δεν είναι τυχαία αφού μου θυμίζει έντονα το παράστημα του Μιχάλη Φρειδερίκου αλλά και τη λεβεντιά του.»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ