Αυτή η χώρα θέλει να καταστήσει το κάπνισμα παράνομο για τις επόμενες γενιές

Αυτό σημαίνει ότι, αν περάσει το νομοσχέδιο, οι σημερινοί 14χρονοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν -νόμιμα τουλάχιστον- προϊόντα καπνού στη χώρα.

Article featured image
Article featured image


Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να απαγορεύσει στους νέους να αγοράζουν τσιγάρα εφ’ όρου ζωής, ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως για την εξάλειψη του καπνίσματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, ηλικίας μέχρι 14 ετών, δεν θα αποκτήσουν ποτέ το δικαίωμα να αγοράσουν τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού, με τις κυβερνητικές προτάσεις να αφορούν επίσης τον δραστικό περιορισμό του αριθμού καταστημάτων με άδεια πώλησης τσιγάρων και τη μείωση των επιπέδων νικοτίνης σε άλλα καπνικά προϊόντα.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πώληση προϊόντων καπνού σε νέους θα κηρυχθεί παράνομη. Αν δεν αλλάξει τίποτα, θα χρειαστούν δεκαετίες έως ότου τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των αυτοχθόνων Μαορί υποχωρήσουν κάτω από το 5%. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πολίτη απροστάτευτο», είπε η υπουργός Υγείας της χώρας των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, Αγέσα Βεράλ.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί ως το τέλος του 2022.

Σήμερα, 11,6% των Νεοζηλανδών άνω των 15 ετών καπνίζουν, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 29% μεταξύ των αυτοχθόνων Μαορί. Η ψήφιση του νόμου αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2022, με τη σταδιακή εφαρμογή του να προγραμματίζεται από το 2024, χρονιά κατά την οποία οι άδειες πώλησης τσιγάρων θα περιορισθούν. Εταιρείες καπνού προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ποινικοποίηση δεν αποτελεί λύση, καθώς θα οδηγήσει σε εγκληματικές συμπεριφορές.

Μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες παγκοσμίως

Εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα πρόκειται για μια από τις πλέον περιοριστικές παγκοσμίως για την καπνοβιομηχανία. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.

Αν και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, όπως η χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα και η φορολόγηση στις πωλήσεις τσιγάρων, έχουν μειώσει το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της χώρας εκτίμησε ότι δεν αρκούν για να πετύχει τον στόχο της: λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά ως το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ