Επίσκοπος στη Σικελία είπε σε παιδιά ότι ο αγαπημένος τους Άγιος δεν υπάρχει

Τι, δεν υπάρχει;

Article featured image
Article featured image


Ένας επίσκοπος στη Σικελία αποκάλυψε σε μερικά παιδιά, τον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου, ότι ο αγαπημένος τους Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Αν και η «αποκάλυψη» είχε καλές αιτίες, σύμφωνα με τον ίδιο, εντούτοις, αποδοκιμάστηκε έντονα.

Η Καθολική Εκκλησία, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς όταν ο εν λόγω επίσκοπος, ονόματι Αντόνιο Σταλιάνο, είπε σε ένα εκκλησίασμα γεμάτο παιδιά ότι «ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει» και ότι τα σύγχρονα Χριστούγεννα και η κόκκινη στολή τού Αγίου εφευρέθηκαν από την εταιρεία Coca-Cola για διαφημιστικούς σκοπούς.

«Πρώτα απ’ όλα, εκ μέρους του επισκόπου, εκφράζω τη λύπη μου για αυτή τη δήλωση η οποία έχει προκαλέσει απογοήτευση στα μικρότερα παιδιά και θέλω να διευκρινίσω ότι οι προθέσεις του ήταν αρκετά διαφορετικές», έγραψε στο Facebook ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Επισκοπής, Αλεσάντρο Παολίνο.

Ο Αντόνιο Σταλιάνο προσπαθούσε να υπογραμμίσει το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της ιστορίας του Αγίου Νικολάου, ενός επισκόπου που έδινε δώρα στους φτωχούς και διώχθηκε από Ρωμαίο αυτοκράτορα, επεσήμανε περαιτέρω η επισκοπή.

«Σίγουρα δεν πρέπει να γκρεμίζουμε τη φαντασία των παιδιών, αλλά να αντλούμε καλά παραδείγματα από αυτή, που είναι θετικά για τη ζωή», συνέχισε ο Παολίνο. «Οπότε, ο Άγιος Βασίλης είναι μία αποτελεσματική εικόνα για να εκφραστεί η σημασία του να δίνεις, να μοιράζεσαι, της γενναιοδωρίας», έγραψε.

Όμως, τόνισε, «όταν αυτή η εικόνα χάνει το νόημά της, βλέπεις τον Άγιο Βασίλη σαν τον καταναλωτισμό, την επιθυμία να αγοράζεις, να αγοράζεις και να αγοράζεις ξανά, τότε πρέπει να το επαναξιολογήσεις, δίνοντάς του ένα νέο νόημα».

episkopos stagliano.jpg
O επίσκοπος Αντόνιο Σταλιάνο



Να επανεύρουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

Ο επίσκοπος, εν μέσω των αρνητικών σχολίων που δέχτηκε, ισχυρίστηκε ότι μέσω του κηρύγματός του ήθελε τα παιδιά να ξεχάσουν την (εμπορική) απεικόνιση του Άγιου Βασίλη και να επικεντρωθούν στην πραγματική ιστορική προέλευση των Χριστουγέννων του Πατέρα – Αγίου Νικολάου.

«Εάν ο Άγιος Βασίλης είναι ο Άγιος Νικόλαος, τα παιδιά θα είναι πιο ανοιχτά στην ιδέα να βοηθήσουν το ένα το άλλο, θα ενστερνιστούν την ιδέα της αλληλεγγύης που προέρχεται από το να δίνουμε δώρα σε φτωχότερα παιδιά», δήλωσε. Το κήρυγμά του, είπε, ήταν «ένας τρόπος να βγει στην επιφάνεια το πραγματικό νόημα της χριστιανικής παράδοσης των Χριστουγέννων».

Σημειώστε ότι ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος έζησε στη σύγχρονη Τουρκία τον τρίτο αιώνα, ενέπνευσε μερικές από τις παραδόσεις που τώρα συνδέουμε με τον Άγιο Βασίλη. Λέγεται ότι πέταξε νομίσματα στο παράθυρο του σπιτιού μιας φτωχής οικογένειας και μοίρασε ανώνυμα φαγητό στους πεινασμένους. Ο μύθος του ενέπνευσε την ολλανδική παράδοση του «Sinterklaas», η οποία με τη σειρά της έγινε ο Άγγλος «Άγιος Βασίλης», ο οποίος απεικονιζόταν φορώντας διάφορα ρούχα μέχρι που η Coca-Cola διέδωσε το κόκκινο και άσπρο ντύσιμό του τη δεκαετία του 1930.

Με πληροφορίες από Sputnik

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ