Η συμβολική πτήση του τελευταίου Airbus A380 superjumbo

«Τέλος εποχής» για το εμβληματικό Airbus A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία.

Article featured image
Article featured image


Τα Airbus A380 superjumbo κατέχουν μια σημαντική θέση στις καρδιές των φίλων των πτήσεων. Γι’ αυτό όταν το τελευταίο του είδους πραγματοποιεί την τελική δοκιμαστική του πτήση, δεν μπορούσε παρά να επιστρέψει αυτήν την αγάπη, από αιθέρος.

Στις 13 Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση πριν από την παράδοση, με την απογείωση να γίνεται από τις εγκαταστάσεις της Airbus στο αεροδρόμιο Hamburg-Finkenwerder για μια περιοδεία στη βορειοανατολική Γερμανία.

Οι πιλότοι ακολούθησαν μια πολύ συγκεκριμένη διαδρομή, σχηματίζοντας μια καρδιά η οποία εντοπίστηκε από την υπηρεσία εντοπισμού πτήσεων FlightRadar24.

AIRBUS_KARDIA_SKAFOS_city.jpg



Το σκάφος, καταχωρισμένο ως MSN 272, βρίσκεται στο Αμβούργο από τον Μάρτιο, όπου βρίσκεται η βάση για τις τελικές δοκιμές και πινελιές, πριν την προγραμματισμένη παράδοσή του, μέσα στον μήνα, στην Emirates, τον μεγαλύτερο πελάτη του τζετ.

Με κόστος 25 δισεκ. δολάρια και χωρητικότητα έως και 853 επιβάτες, το Airbus A380 είναι το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος μαζικής παραγωγής στην ιστορία. Η πρώτη του παράδοση έγινε το 2007 στην Singapore Airlines και από τότε περίπου 250 έχουν βγει από την γραμμή παραγωγής στην Τουλούζη.

Πριν από τρία χρόνια η εταιρεία Airbus ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή του μοντέλου. «Είναι μια οδυνηρή απόφαση», είχε πει τον Φεβρουάριο του 2019 ο CEO της Airbus Τομ Έντερς.

Το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών είχε μετατοπιστεί πλέον σε ελαφρύτερα, πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμου σκάφη και η πανδημία επιτάχυνε ακόμη περισσότερο την κατάρρευση των μεγάλων αεροσκαφών.



Αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η Qantas και η Air France προσγείωσαν μια και καλή τα superjumbo τους πέρυσι, σε μια εποχή που η απότομη πτώση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια σήμαινε ότι πολλά αεροπλάνα πετούσαν σχεδόν άδεια.

Ωστόσο, καθώς η αεροπορία έχει αρχίσει την αργή ανάκαμψή της, οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Singapore Airlines και British Airways, επέστρεψαν τα superjumbo τους σε λειτουργία, επομένως τα A380 θα βρίσκονται στον ουρανό μας για λίγο ακόμα.



Η συναρμολόγηση ενός A380 είναι ένα τεράστιο έργο, με 1.500 εταιρείες να συμμετέχουν στην κατασκευή όλων των επιμέρους εξαρτημάτων, από τα μπουλόνια, έως τους κινητήρες. Για την κατασκευή αυτού του τελευταίου superjumbo χρειάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια μεμονωμένα εξαρτήματα από 30 διαφορετικές χώρες.


Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ