Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βωμό των Αζτέκων από τον 16ο αιώνα

Ο βωμός φαίνεται να κτίστηκε από ιθαγενείς μετά την κατάκτηση της πρωτεύουσας των Αζτέκων από τον Ισπανό κονκισταδόρ, Hernán Cortés.

Article featured image
Article featured image


Λίγο μετά την κατάκτηση της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Tenochtitlan, από τον Ισπανό εξερευνητή και κατακτητή (κονκισταδόρ) Hernán Cortés στη σύγχρονη πόλη του Μεξικού, το 1521, ένα νοικοκυριό ιθαγενών που επιβίωσε από την αιματηρή εισβολή δημιούργησε έναν βωμό, στον οποίο βρέθηκε θυμίαμα και ένα δοχείο με ανθρώπινη στάχτη.

Στον απόηχο της πτώσης της Tenochtitlan, κάπου ανάμεσα στο 1521 με 1610, η οικογένεια δημιούργησε τον βωμό «για να μαρτυρήσει το τέλος ενός κύκλου της ζωής και του πολιτισμού», σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το σπίτι που περιέβαλε τον βωμό, αποτελούνταν από ένα μεγάλο δωμάτιο που ένωνε με έναν διάδρομο πέντε μικρότερα δωμάτια, ένα από τα οποία πιστεύεται ότι ήταν κουζίνα.

Το εσωτερικό αίθριο όπου πραγματοποιούνταν τα τελετουργικά, είναι περίπου τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν διάφορα στρώματα του κτίσματος, που κάποτε ήταν σπίτι, μαζί με 13 θυμιατήρια, πέντε κύπελλα, ένα φλιτζάνι, ένα πιάτο και ένα δοχείο με αποτεφρωμένα υπολείμματα ανθρώπινου σκελετού.

Το εν λόγω εύρημα συμπίπτει με την επέτειο των 500 χρόνων από την Ισπανική κατάκτηση.



Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σειρά από ανακαλύψεις στην Πόλη του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας, που έριξαν φως στον πολιτισμό των Αζτέκων. Μεταξύ αυτών ήταν τα ερείπια ενός τελετουργικού χώρου εκδηλώσεων, ένα ομοίωμα λύκου για θυσίες στολισμένο με χρυσό και ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador είχε ζητήσει από την Ισπανία και το Βατικανό να απολογηθούν για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της περιοχής που σήμερα αποκαλείται σύγχρονο Μεξικό.

Αναφέρεται τέλος ότι η αρχική ανακάλυψη έγινε τον Αύγουστο, αλλά μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (Inah), έπειτα από τρεις μήνες μελέτης στην περιοχή.


Με πληροφορίες από Lifo, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ