Αυτό είναι το αγόρι που ενέπνευσε τον «Εξορκιστή»

Μια ανατριχιαστική αλλά αληθινή ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Κατονομάστηκε το αγόρι του οποίου η υπόθεση ενέπνευσε την απεικόνιση ενός δαιμονισμένου παιδιού στην κλασική ταινία τρόμου «The Exorcist», του 1973.

Το αμερικανικό περιοδικό Skeptical Inquirer έκανε γνωστό το όνομα του τότε 14χρονου αγοριού, παλαιότερα γνωστού ως Roland Doe, το οποίο υποβλήθηκε σε εξορκισμούς στο Κότατζ Σίτι του Μέριλαντ και στο Σεντ Λούις του Μισούρι το 1949.

Ο Ronald Edwin Hunkeler πέθανε πέρυσι λίγο πριν τα 86α γενέθλιά του, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι του στο Μάριοτσβιλ, του Μέριλαντ.

Στην ενήλικη ζωή του, ο Hunkeler ήταν μηχανικός της NASA του οποίου η δουλειά συνέβαλε στις διαστημικές αποστολές Apollo της δεκαετίας του 1960 και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια τεχνολογία που βοήθησε τα πάνελ των διαστημικών λεωφορείων να αντέχουν την υπερβολική ζέστη.


Η περίπτωση του Ronald Edwin Hunkeler ενέπνευσε την ταινία «The Exorcist».

exorkistis-1.jpg


Μια από τους συντρόφους του, μια 29χρονη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στη New York Post ότι ο Hunkeler ένιωθε εκνευρισμένος με το ότι οι συνάδελφοί του στη NASA ανακάλυψαν ότι υπήρξε έμπνευση για τον «Εξορκιστή».

«Στο Halloween, πάντα φεύγαμε από το σπίτι γιατί πίστευε ότι κάποιος θα ερχόταν στην κατοικία του και θα ήξερε πού έμενε και δεν θα τον άφηνε ποτέ να ηρεμήσει», είπε. «Είχε μια φρικτή ζωή γεμάτη ανησυχία», πρόσθεσε.

Ο Hunkeler τελικά αποσύρθηκε από τη NASA το 2001 αφού εργάστηκε στον οργανισμό για σχεδόν 40 χρόνια.

Ο William Peter Blatty, που έγραψε το μυθιστόρημα του 1971 και την ομώνυμη ταινία, άκουσε για πρώτη φορά για τη φερόμενο δαιμονισμό του Hunkeler όταν ήταν τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον.

Ο καθηγητής του, Eugene Gallager, ο οποίος ήταν επίσης ιερέας στο Τζορτζτάουν, το παλαιότερο καθολικό και ιησουϊτικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ, είπε στον Blatty για τον δαιμονισμό και τους μετέπειτα εξορκισμούς του Hunkeler.


Γεννημένος το 1935 και μεγαλωμένος από μια μεσοαστική οικογένεια στο Κότατζ Σίτι, ο Hunkeler άρχισε να βιώνει παραφυσικές δραστηριότητες στα 14 του, όταν ανέφερε ότι άκουγε ήχους χτυπημάτων και γρατσουνιές πίσω από τους τοίχους του υπνοδωματίου του.

Ο αιδεσιμότατος Luther Schulze, ιερέας της οικογένειας του Hunkeler, έγραψε στο Εργαστήριο Παραψυχολογίας του Πανεπιστημίου Duke, στη Βόρεια Καρολίνα, τον Μάρτιο του 1949 και εξήγησε πώς «καρέκλες μετακινούνταν με τον [Hunkeler] και μία τον πέταξε κάτω. Το κρεβάτι του έτρεμε κάθε φορά που ξάπλωνε σε αυτό».

Ο Schulze εξήγησε επίσης πώς τα πατώματα της οικογένειας ήταν «γδαρμένα από το σύρσιμο των βαριών επίπλων» και πώς «κουνιόταν μια εικόνα του Χριστού στον τοίχο» όποτε ο Hunkeler ήταν κοντά.

Η οικογένεια ζήτησε τελικά τη βοήθεια του William Bowdern, ενός Ιησουίτη που διεξήγαγε περισσότερες από 20 τελετές εξορκισμού στον Hunkeler σε διάστημα τριών μηνών. Γράφοντας στο ημερολόγιό του στις 10 Μαρτίου 1949, ο Bowdern σημείωσε πώς ο Hunkeler μπήκε σε κατάσταση έκστασης καθώς 14 μάρτυρες παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια ενός από τους εξορκισμούς του.

Υπήρχε ένα «γρατζούνισμα που ακουγόταν στο ρυθμό στρατιωτών που βαδίζουν. Ένα κειμήλιο της Αγίας Μαργαρίτας πετάχτηκε στο πάτωμα. Το κούμπωμα άνοιξε αλλά κανένα ανθρώπινο χέρι δεν το είχε αγγίξει», έγραψε ο Bowdern.

Στη συνέχεια ο Hunkeler μεταφέρθηκε στο Σεντ Λούις για να νοσηλευτεί για δαιμονισμό. «Φαίνεται ότι όποια δύναμη κι αν έγραφε τις λέξεις ήταν υπέρ του ταξιδιού στο Σεντ Λούις», έγραψε ο Bowdern.

«Ένα βράδυ η λέξη "Λούις" γράφτηκε στα πλευρά του αγοριού με βαθύ κόκκινο [γρατζουνιές.] Στη συνέχεια, όταν υπήρξε κάποια απορία για την ώρα αναχώρησης, η λέξη "Σάββατο" γράφτηκε καθαρά στον γοφό του αγοριού. Όσο για το χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να μείνουν η μητέρα και το αγόρι στο Σεντ Λούις, ένα άλλο μήνυμα εμφανίστηκε στο στήθος του αγοριού, "3 ½ εβδομάδες". Τα μηνύματα εμφανίζονταν πάντα χωρίς καμία κίνηση των χεριών του αγοριού».

Ο Hunkeler εισήχθη στο Alexian Brothers Hospital στο Σεντ Λούις στις 21 Μαρτίου 1949. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, «ξέσπασε σε μια βίαιη οργή κραυγών, βρισιών και λατινικών φράσεων» καθώς Ιησουίτες ιερείς φέρεται να έδιωξαν τον δαίμονα από το σώμα του.

«Ένας καθολικός ιερέας τον απελευθέρωσε χθες από τον διάβολο, σύμφωνα με καθολικές πηγές», έγραψε ο δημοσιογράφος της Washington Post, Bill Brinkley, σε ένα άρθρο στις 20 Αυγούστου 1949.

Λίγο πριν το θάνατό του, ένας καθολικός ιερέας εμφανίστηκε στο σπίτι του Hunkeler απροειδοποίητα για να κάνει τις τελευταίες ιεροτελεστίες, είπε η σύντροφός του.

«Δεν έχω ιδέα πώς ήξερε να έρθει, αλλά πήγε τον Ron στον ουρανό. Ο Ron βρίσκεται στον παράδεισο και τώρα είναι με τον Θεό», είπε στη New York Post.


Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ