Τι μας έμαθε η πανδημία ως προς τα Χριστούγεννα;

Κάποια πράγματα ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε αν θα πρέπει να τα διατηρήσουμε.

Article featured image
Article featured image

Για πολλούς τα Χριστούγεννα του 2020 συμπεριέλαβαν μάλλον μια πρόκληση. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο), επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί για την Covid-19, που σημαίνει ότι σχέδια διακοπών ακυρώθηκαν ή άλλαξαν την τελευταία στιγμή.

Οι οικογένειες δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν μαζικά και δεν μπορούσαμε να συναντηθούμε με τους φίλους μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όπως κάναμε συνήθως. Τα ψυγεία ήταν είτε γεμάτα με περισσότερο φαγητό από ό,τι όταν υπήρχαν οι επισκέπτες, είτε άδεια επειδή δεν είχαμε προγραμματίσει να είμαστε σπίτι. Τα κρούσματα Covid ήταν υψηλά και οι εντάσεις αυξάνονταν.

Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, η αλλαγή στα σχέδια οδήγησε στην πραγματικότητα σε πιο απλά και πιο χαλαρά Χριστούγεννα. Δεν βλέπουν όλοι την ίδια την 25η Δεκεμβρίου ως μια μεγάλη γιορτή. Κάποιοι θα προτιμούσαν να περνούν την ημέρα με μια μικρότερη ομάδα ανθρώπων, αντί να τους έχουν όλους στο σπίτι ή να ταξιδεύουν για ώρες για να είναι μακριά από το σπίτι τους.

Και οι περιορισμοί τους επέτρεψαν να το κάνουν. Επιπλέον, ανάγκασε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέες παραδόσεις, μερικές από τις οποίες στην πραγματικότητα θα θέλαμε να διατηρήσουμε...

Στο κείμενο που ακολουθεί οι αναγνώστες μοιράζονται μερικές προτάσεις.

Μένοντας στο σπίτι

Ο 37χρονος Ριτς Τζέιμς, διευθυντής συγκέντρωσης πόρων από το νότιο Λονδίνο, βρήκε τα περασμένα Χριστούγεννα αρκετά αναζωογονητικά καθώς δεν χρειάστηκε να συνυπολογίσει τις ανάγκες κανενός άλλου στον προγραμματισμό του και μπορούσε να επικεντρωθεί στη δημιουργία της ημέρας που ήθελε η οικογένειά του.

Συνήθως περνούσαν τα Χριστούγεννα και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων εναλλάξ ανάμεσα στα σπίτια της οικογένειάς του και της συντρόφου του. Το 2020, μπορούσαν να επισκεφθούν μόνο τη μία οικογένεια, κάτι που δεν φαινόταν δίκαιο. Έτσι αποφάσισαν να περάσουν τα Χριστούγεννα στο σπίτι τους, όπου ήταν μόνο αυτός, η σύντροφός του και τα τρία κορίτσια τους.


«Μια παράδοση που τηρούμε από τα περασμένα Χριστούγεννα είναι να φροντίσουμε να ντυθούμε ζεστά και να βγούμε έξω για μια βόλτα. Ειδικά όταν η ελευθερία ήταν περιορισμένη, ήταν ο τέλειος τρόπος για να κάνουμε διάλειμμα από την υπερφαγία και να κανονίσουμε να δούμε μια χριστουγεννιάτικη ταινία πίνοντας μια ζεστή σοκολάτα κατά την επιστροφή μας», λέει στην HuffPost UK.

Βλέποντας φίλους αντί την οικογένεια

Ο Ράβι Ντάβντα, 33χρονος Διευθύνων Σύμβουλος του πρακτορείου ψηφιακού μάρκετινγκ Rockstar Marketing συνήθως περνά τα Χριστούγεννα είτε με την οικογένειά του (η οποία αποτελείται από περίπου 40 άτομα) είτε με την άμεση οικογένεια της συζύγου του. Αλλά το φθινόπωρο του 2020, ανάμεσα στα lockdown, έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετακόμισαν στη Βουλγαρία.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η γυναίκα μου και εγώ γίναμε νομάδες», λέει. «Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να επιστρέψουμε για να δούμε τις οικογένειές μας για τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν λειτούργησε λόγω των περιορισμών για την Covid και επίσης για το ότι κολλήσαμε Covid στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αρχικά στενοχωρήθηκα με αυτό. Αλλά ένα ζευγάρι που είχαμε γνωρίσει πρόσφατα κατέληξε να μας καλέσει στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα και κάναμε παραδοσιακά βουλγαρικά Χριστούγεννα. Γιορτάζουν μια μέρα πριν από τα Χριστούγεννα, τα οποία βρήκαμε διαφορετικά».

Όπως προσθέτει ο Ντάβντα: «Την ίδια μέρα, πήγαμε βόλτες στην παραλία και μαγειρέψαμε ένα γεύμα για εμάς. Είδαμε επίσης χριστουγεννιάτικες ταινίες και ήπιαμε μερικά ποτά. Και φυσικά, επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας μέσω Zoom.

Η χριστουγεννιάτικη παράδοση που σκοπεύει να διατηρήσει είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όποια κατάσταση μας φέρνει η ζωή.

«Τα σχέδιά μας είναι και πάλι να πάμε να δούμε τις οικογένειές μας αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό φαίνεται λιγότερο πιθανό όσο περνάει ο καιρός. Υιοθετήσαμε επίσης έναν σκύλο πριν από έξι μήνες, οπότε δεν είμαστε σίγουροι πόσο πρακτικό θα είναι αυτό! Ό,τι κι αν γίνει, θα το χαρούμε».

Ας ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω

Τα Χριστούγεννα, ο Ράιαν Ντόμπνεϊ, 27 ετών, ραδιοφωνικός παραγωγός από το Δυτικό Λανκασάιρ, συνήθως οδηγεί στο Νότιγχαμ για να είναι με την υπόλοιπη οικογένειά του.

(Πέρσι) ήταν μόνο αυτός, η μαμά του και ο άνθρωπός του... «Αυτά ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα που περάσαμε στο σπίτι μας μετά από οκτώ ή εννέα χρόνια», λέει.

«Μπορούσα να κάνω βόλτες με την οικογένεια, να ξαπλώσω για ώρα και να παίξω παιχνίδια στο PS4 με τους φίλους μου (συνήθως δεν μπορώ να το κάνω αυτό καθώς λείπω). Αλλά φέτος μπορέσαμε να παίξουμε και να συνομιλήσουμε, κάτι που ήταν αναγκαίο στο lockdown. Ένιωσα άνετα, όχι πιεστικά».

Κι ο Ντόμπνεϊ σχεδιάζει να διατηρήσει τον ρυθμό των Χριστουγέννων του 2020 φέτος. «Το γεγονός ότι δεν χρειαζόμουν ξεκούραση μετά έδειξε πόσο χαλαρό ήταν», λέει.Με πληροφόριες από Huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ