«Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν μαζεύτηκαν τόσοι έφηβοι έξω από το Προεδρικό γιατί βαριούνται»

Ένα κείμενο που έφτασε στο μέιλ μας με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις Κυπρίων μαθητών με αίτημα την αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτογραφία: Facebook / ΠΣΕΜ-PSEM


Θυμάμαι με μεγάλο πόνο στη Δευτέρα Δημοτικού όταν προσπαθούσα να αποστηθίζω το ποίημα τσίρι τσίρι τσίρι τρο. Λίγο η δυσλεξία, λίγο η μειωμένη ικανότητα αποστήθισης με δυσκόλευε πάρα πολύ. Ένιωθα ως παιδάκι ότι οι γύρω μου ήταν πιο ικανοί. Μπορούσαν να αποστηθίσουν.


Ευτυχώς κούτσα κούτσα η ζωή και η μόρφωση, εκτός του δημοσίου σχολείου, μού έδειξαν ότι η αντίληψη είναι πιο σημαντική από την αποστήθιση. Το σχολείο στην Κύπρο, όμως, ήταν ένα βάσανο παπαγαλίας.


ΟΧΙ, ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΤΩΝ ΑΣΚΟΠΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ.


ΔΕΝ μαζεύτηκαν τόσοι έφηβοι έξω από το Προεδρικό γιατί βαριούνται, ή επειδή ΔΕΝ θέλουν να μαθαίνουν ή είναι κακομαθημένα ή είναι κομματικά σκυλιά. ΤΟΣΟΙ ΝΕΟΙ…. ΟΧΙ!


Απλά μαθηματικά παπαγαλίας Β' γυμνασίου για παράδειγμα:


- 17 (Δεκαεπτά) ολόκληρα μαθήματα…. (πληρώσαμε οι φορολογούμενοι να μας πουν στις εκθέσεις τους οι experts ότι είναι πολλά). Αφού γράψαμε ωραίους προλόγους στα κείμενα μεταρρυθμίσεων περί γνώσης, κριτικής σκέψης κ.λπ., τα μαθήματα παραμένουν 17.


- Τι σημαίνει αυτό; 17 χ 2 διαγωνίσματα παπαγαλιστά ισούνται 34 το τετράμηνο. Ναι ναι! Και το ένα από τα δύο διαγωνίσματα, είναι η «φοβερή και τρομερή ανακάλυψη» του εικοσάλεπτου διαγωνίσματος. Τι είναι; Ένα μικρό διαγώνισμα με καμπόση παπαγαλία. Ακόμη πιο δύσκολο γιατί πρέπει να αποδώσουν το τσίρι τσίρι τρο σε λιγότερο από 20 λεπτά. Και ΜΗΝ μου πείτε ότι είναι μια άσκηση σύνθεσης στο μάθημα της προηγούμενης μέρας. Αν βρείτε έστω και ένα παράδειγμα, αποσύρω το επιχείρημα.


- 5 (Πέντε) Μονόωρα μαθήματα. (Πάλι πληρώσαμε τους experts από τας Αγγλίας και Ελλάδας να μας πουν πως όχι δεν γίνεται μάθηση σε 40 λεπτά τη βδομάδα αλλά σκέτη παπαγαλία). Αφού και πάλι τα γράψαμε στους προλόγους των εκθέσεων για μεταρρύθμιση για τα νέα ωρολόγια, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 5 μονόωρα. Όταν τους λες «μα δεν γίνεται»…. παίρνεις την απάντηση ότι το θέμα είναι συνδικαλιστικό. ΟΜΩΣ είναι και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ βασανιστικό για τους μαθητές.


- ΜΟΝΟΩΡΑ είναι η Χημεία, η Βιολογία, η Γεωγραφία, ο Σχεδιασμός και Τεχνολογία και η Οικιακή Οικονομία. Τι άλλο να πω!


- ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ είναι ΟΛΑ, Υπουργέ μου, και πολύ εύκολο να το διαπιστώσεις όταν κοιτάξεις τα δείγματα αξιολόγησης που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου. ΚΑΤΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ, το παπαγαλίζεις στο σπίτι ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ.


Τα ίδια και στην Α' Λυκείου….. Έγιναν 16 μαθήματα -4 μονόωρα και δυο μισά- (δηλαδή) ένα τετράμηνο μονόωρο μαζί και με τις εξετάσεις τετραμήνου.


Αν έχεις φωτογραφική μνήμη και λίγο μυαλό είσαι τυχερός στην εκπαίδευση της Κύπρου.


Ακόμα και η έκθεση έγινε μια σκέτη παπαγαλία.


Ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο η Μέση Εκπαίδευσή μας, κύριε Υπουργέ της Παιδείας.


Ένα τεράστιο βασανιστήριο για τα παιδιά μας!


Αν αυτό αποτελεί ποιοτική παιδεία, το αφήνω στην κρίση κάθε πολίτη που έχει ελάχιστη κοινή λογική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ