To CDC συνιστά μείωση της απομόνωσης λόγω Covid από δέκα σε πέντε μέρες

Οι αναθεωρημένες οδηγίες για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και τις επαφές θετικών κρουσμάτων.

Article featured image
Article featured image


Υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ μείωσαν χθες, Δευτέρα, τους περιορισμούς απομόνωσης για τους Αμερικανούς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό από 10 σε πέντε ημέρες, μειώνοντας ομοίως τον χρόνο που χρειάζονται οι στενές επαφές για να τεθούν σε καραντίνα.

Αξιωματούχοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι οι νέες οδηγίες συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι τα άτομα με κορωνοϊό είναι πιο μολυσματικά δύο ημέρες πριν και τρεις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η απόφαση προήλθε επίσης από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, είπε ότι η χώρα πρόκειται να δει πολλά κρούσματα της Όμικρον. «Δεν θα είναι όλα αυτά τα κρούσματα σοβαρά. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα είναι ασυμπτωματικοί», είπε στο Associated Press. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούμε να συνεχίσουμε με ασφάλεια να διατηρήσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας παρακολουθώντας την επιστήμη».

Την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός χαλάρωσε τους κανόνες που προηγουμένως καλούσαν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να μείνουν εκτός εργασίας για 10 ημέρες εάν βγουν θετικοί στον ιό. Οι νέες συστάσεις έλεγαν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από επτά ημέρες εάν το τεστ είναι αρνητικό και δεν έχουν συμπτώματα. Και ο οργανισμός είπε ότι ο χρόνος απομόνωσης θα μπορούσε να μειωθεί σε πέντε ημέρες, ή ακόμα και λιγότερο, εάν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Τώρα, το CDC αλλάζει τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας για το ευρύ κοινό ώστε να είναι ακόμη λιγότερο αυστηρές.

Η οδηγία δεν είναι εντολή, είναι μια σύσταση προς τους εργοδότες και τους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτεία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι θα επεκτείνει τις οδηγίες του CDC για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να συμπεριλάβει υπαλλήλους που έχουν άλλες κρίσιμες θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη προσωπικού.

Απομόνωση

Οι κανόνες απομόνωσης είναι για άτομα που έχουν μολυνθεί. Ισχύει το ίδιο για άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

-Το ρολόι ξεκινά την ημέρα που θα βγει κάποιος θετικός.

-Ένα μολυσμένο άτομο θα πρέπει να μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες, αντί για 10 που συνιστούσαν προηγουμένως.

-Στο τέλος των πέντε ημερών, εάν δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να φοράει μάσκα παντού —ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους— για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

-Εάν εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και μετά να ξεκινήσει να φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή.


Καραντίνα

Οι κανόνες καραντίνας αφορούν άτομα που ήταν σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο αλλά δεν είχαν μολυνθεί οι ίδιοι.

Για την καραντίνα, το ρολόι ξεκινά την ημέρα που κάποιος ειδοποιείται ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό.

Προηγουμένως, το CDC έλεγε ότι τα άτομα που δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα και που ήρθαν σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για τουλάχιστον 10 ημέρες. Τώρα ο οργανισμός λέει ότι μόνο τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική δόση μπορούν να παραλείψουν την καραντίνα, εάν φορούν μάσκες παντού για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Προηγουμένως τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως - τα οποία το CDC έχει ορίσει ότι έχουν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna ή μια δόση του εμβολίου Johnson & Johnson - θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την καραντίνα.

Τώρα, οι άνθρωποι που έλαβαν τις αρχικές δόσεις αλλά όχι αναμνηστική βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι ή δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου: Μπορούν να σταματήσουν την καραντίνα μετά από πέντε ημέρες εάν φορούν μάσκα παντού για πέντε ημέρες μετά.


Πηγή: efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ