Η κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας «Sarco» κρίθηκε νόμιμη στην Ελβετία

O θάνατος, σύμφωνα με τον δημιουργό της, επέρχεται ανώδυνα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Article featured image
Article featured image


Η Ελβετία νομιμοποίησε έναν νέο τρόπο θανάτου με υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Το συμβούλιο ιατρικής επιθεώρησης της χώρας ενέκρινε τη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας «Sarco», η οποία είναι μια κάψουλα που μοιάζει με φέρετρο με παράθυρα και μπορεί να υποβοηθήσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός ατόμου.

Οι συμβατικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αυτοκτονίας περιλαμβάνουν γενικά τη χρήση κάποιας χημικής ουσίας. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία και περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των οργανώσεων ευθανασίας Dignitas και Exit πέρυσι. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν υγρό βαρβιτουρικό φάρμακο για να προκαλέσουν βαθύ κώμα μέσα σε δύο έως πέντε λεπτά, και στη συνέχεια ακολουθεί ο θάνατος.

Ο εφευρέτης της κάψουλας, Δρ Philip Nitschke, γνωστός ως «Dr Death», από την εταιρεία «Exit International», λέει ότι η κάψουλα αυτοκτονίας προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση. «Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική παρέμβαση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο να ελέγχει τη μέθοδο αυτόνομα», λέει. «Φυσικά, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, ειδικά από την πλευρά των ψυχιάτρων, γι' αυτό».

808x608_cmsv2_c7c9e570-2100-5f34-86c5-e6c2549e8431-6287562_city.jpg
Η πρωτότυπη εκδοχή της κάψουλας σε γκαλερί τέχνης. ΦΩΤΟ: Exit International



Η κάψουλα «Sarcο» μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από μέσα. Μόλις μπει το άτομο που σκοπεύει να τερματίσει τη ζωή του θα πρέπει να απαντήσει σε προηχογραφημένες ερωτήσεις και να πατήσει ένα κουμπί , να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να κάνει μια χειρονομία και έτσι θα ξεκινήσει τη διαδικασία γεμίσματος του εσωτερικού της κάψουλας με άζωτο, το οποίο θα μειώσει γρήγορα το επίπεδο οξυγόνου στο εσωτερικό της από 21 τοις εκατό σε 1 τοις εκατό.

«Το άτομο μπαίνει στην κάψουλα και ξαπλώνει, είναι πολύ άνετα» λέει ο εφευρέτης της. «Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα», προσθέτει και «ο θάνατος επέρχεται λόγω της στέρησης οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχα. Δεν υπάρχει πανικός ούτε πνιγμός». Η κάψουλα περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης και μια έξοδο διαφυγής.

Η «Exit International» δεν σκοπεύει να προσφέρει την κάψουλα προς πώληση. Αντ’ αυτού θα διανέμει τον σχεδιασμό της σε όσους θέλουν να την χρησιμοποιήσουν και αυτοί θα πρέπει να την εκτυπώσουν σε έναν 3D εκτυπωτή, ενώ θα γίνονται επίσης συνεργασίες με κλινικές υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.



Σημειώνεται ότι η εταιρεία δημιουργίας της «Sarco» ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρέχει τα σχέδια της κάψουλας σε άτομα κάτω των 50 χρονών ενώ πρόσθεσε πως όταν εκτυπωθεί, η πρόσβαση σε αυτήν θα είναι περιορισμένη.

Για να πληροί τις προϋποθέσεις για να χρησιμοποιήσει την κάψουλα, το άτομο που θέλει να πεθάνει πρέπει να απαντήσει σε μια διαδικτυακή έρευνα που έχει σκοπό να αποδείξει εάν λαμβάνει την απόφαση μόνος του.

Η κάψουλα της «Sarco» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει τρία πρωτότυπα, αλλά το ένα δεν ήταν «αισθητικά ευχάριστο», επομένως δεν θα χρησιμοποιηθεί, λέει. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσο θα κοστίσει η χρήση της υπηρεσίας.

Το Sarco -συντομογραφία για σαρκοφάγος- έχει σχεδιαστεί μάλιστα, για να ρυμουλκείται σε μια τοποθεσία της προτίμησης των χρηστών, όπως ένα ειδυλλιακό εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια η βιοδιασπώμενη κάψουλα μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση, ώστε να χρησιμεύσει ως φέρετρο.



Με πληροφορίες από Huffpost , euronews next

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ