Η Ανγκόλα αποποινικοποίησε τις ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις

Ο προηγούμενος ποινικός κώδικας της χώρας χαρακτήριζε τις εν λόγω σχέσεις ως «ελαττώματα της φύσης».

Article featured image
Article featured image

Ένας νέος νόμος για την αποποινικοποίηση των ομόφυλων σεξουαλικών σχέσεων τέθηκε σε ισχύ στις 10/02/2021 στη χώρα της Κεντρικής Αφρικής. Ο νέος νόμος ανέτρεψε μια διάταξη περί «παρά φύσει φαυλότητας» της αποικιακής εποχής, που θεωρήθηκε απαγόρευση των ομόφυλων σχέσεων.

Οι αλλαγές είχαν εγκριθεί τον Ιανουάριο του 2019 από το κοινοβούλιο της Αγκόλας, ωστόσο, δεν υπεγράφησαν από τον πρόεδρο της χώρας, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020. Ο νέος νόμος απαγορεύει, επίσης, τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου.

Ο ακτιβιστής Jean-Luc Romero-Michel έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση ήταν «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» στον αγώνα κατά των διακρίσεων.

«Ο νόμος για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας που ψηφίστηκε στην #Angola το 2019 τέθηκε σε ισχύ σήμερα. Οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πλέον κατακριτέες και τιμωρούνται ακόμη και με φυλάκιση. Αυτό είναι ένα υπέροχο βήμα προς τα εμπρός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στον αγώνα κατά των διακρίσεων».



Οι αλλαγές προήλθαν από την πρώτη επανεγγραφή του ποινικού κώδικα της χώρας από τότε που απέκτησε ανεξαρτησία το 1975. Η Ανγκόλα ήταν προηγουμένως αποικία της Πορτογαλίας και οι τροποποιημένοι νόμοι υπήρξαν κατάλοιπα της αποικιακής εποχής.

Σύμφωνα με το Human Rights Watch, οι προηγούμενοι νόμοι για τις σεξουαλικές σχέσεις του ιδίου φύλου χρησίμευαν ως βάση για αδικαιολόγητο έλεγχο και διακρίσεις. Ο νέος νόμος, ωστόσο, περιλαμβάνει φυλάκιση μέχρι και δύο έτη για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Πρόκειται για πράξη κυριαρχίας από το κράτος της Ανγκόλας, το οποίο, μετά από 134 χρόνια διοίκησης, με έναν κώδικα που ισχύει από το 1886, έχει τώρα έναν ποινικό κώδικα εμπνευσμένο από την πολιτική, νομική, πολιτιστική και κοινωνική πραγματικότητα της Ανγκόλα», δήλωσε ο Francisco Queiroz, υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κίνηση έρχεται μετά τη συνεχιζόμενη βία κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην αφρικανική ήπειρο. Το 2019, ο ηγέτης της Ουγκάντα εξομοίωσε τα queer άτομα με τους «τρομοκράτες», ενώ πέρυσι η αστυνομία επιτέθηκε βίαια σε queer Νιγηριανά άτομα που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την αστυνομική βία κατά της κοινότητας.

«Αυτός ο ποινικός κώδικας θα μας επιτρέψει να έχουμε διαφορετικά αιτήματα από τώρα και στο εξής, αλλά και να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά με την απασχόληση, η οποία είναι ένας από τους κύριους αγώνες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+», δήλωσε η ακτιβίστρια Paula Sebastião με έδρα τη Λουάντα στο BBC Focus on Africa.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ