Ανακοίνωση του οργανισμού Reaction για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ποια μέτρα πρόληψης και προστασίας πρέπει να λάβουμε.

Article featured image
Article featured image

Στην παρουσία και σε αναμονή έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα και με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, οφείλουμε να λάβουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Ο Επικεφαλής του Οργανισμού REACTION, Μάριος Σταύρου, δήλωσε ότι «μπορεί να είναι ένα σύντομο πέρασμα άσχημων καιρικών φαινομένων αλλά οφείλουμε να λάβουμε όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα πρόληψης τυχόν συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα. Αυτή την περίοδο, που πολλές οικογένειες, μονογονιοί και ηλικιωμένοι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας περνούν δύσκολα, οφείλουμε όλοι να είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε.


Προσωπικά καλώ όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες να ανοίξουν χώρους σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες (όχι μόνο την ημέρα) για ανθρώπους που πιθανόν να επηρεάζονται από το κρύο σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και από την πανδημία», καταλήγει ο Μάριος Σταύρου

ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ και ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Οφείλουμε να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα ηλικιωμένο, ένα μονογονιό, μια οικογένεια, άτομα ευάλωτων ομάδων για να τους παράσχουμε κάθε βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το κρύο στο Δήμο ή στην κοινότητα μας. Μια ζεστή κουβέρτα, μια σόμπα και ένα πιάτο ζεστό φαγητό μπορούν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Εάν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ και ΟΔΗΓΗΣΗ

Ως οδηγοί στην Κύπρο δεν είμαστε έμπειροι όσον αφορά στην οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες και είναι λογικό μιας και δεν είναι συχνά αυτά τα φαινόμενα. Οι αναμενόμενες αστάθειες του καιρού πρέπει να μας βρουν έτοιμους, εμάς ως οδηγούς αλλά και τα οχήματά μας.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες, ομίχλη, χιονόπτωση, παγετός, ισχυροί άνεμοι κ.α.) μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη ορατότητα, μειωμένη ανταπόκριση του οχήματος στις οδηγίες του οδηγού, μειωμένο φωτισμό, μειωμένη αποδοτικότητα του οδικού δικτύου, νευρικότητα και απόσπαση της προσοχής του οδηγού αλλά και τροχαία κίνηση που κινείται αργά. Όλα αυτά συντείνουν στην αύξηση του κινδύνου για πρόκληση οδικής σύγκρουσης.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των κατασκευαστών για προετοιμασία των οχημάτων μας για οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Τηρούμε πιστά τις υποδείξεις και ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για κλειστούς δρόμους ή/και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το οδικό δίκτυο.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ και ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Σε μια περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες οφείλουμε σαν ιδιοκτήτες κατοικίδιων να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για το κατοικίδιό μας και να το προφυλάξουμε από το κρύο ή/και τη βροχή. Παράλληλα, μπορούμε να αφήσουμε μια ζεστή κουβέρτα και λίγο φαγητό για τα αδέσποτα της γειτονιάς μας.



Φωτογραφία: Aleksei Parfentjev / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ