Τι (μεγάλο) προμηνύει η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου;

Πολλοί παρομοιάζουν την κίνησή του, με το εξώδικο που έστειλε προκαταβολικά ο έτερος γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Article featured image
Article featured image

Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η υπουργός Πολιτισμού την έκανε δεκτή. 'Ήταν το τέλος μιας έντονης φημολογίας τον τελευταίο καιρό, στον απόηχο του ελληνικού #metoo, με πολλές ιστορίες να διασπείρονται για περιστατικά σεξουαλικής βίας που τον ενέπλεκαν - και για τα οποία η ΥΠΠΟ κ. Λίνα Μενδώνη προσποιείτο άγνοια, παρότι κυκλοφορούν πολύν καιρόν πριν την ατυχή τοποθέτησή του στο τιμόνι του πρώτου θεάτρου της χώρας.


Μάλιστα όταν η γνωστή δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα είχε δημοσιοποιήσει την παύση από τον οργανισμό, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, λίγες μέρες πριν, η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας την διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, μέσω Δελτίο Τύπου, προσάπτοντάς της μάλιστα και αλλότρια κίνητρα. Ωστόσο, χθες Σάββατο, η δημοσιογράφος επιβεβαιώθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Να θυμίσουμε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης το 2013 είχε έρθει στην Κύπρο για να σκηνοθετήσει την παράσταση «Το ξύπνημα της Άνοιξης» για λογαριασμό του ΘΟΚ.


Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Λιγνάδης:

«Παρά την ύψιστη τιμή που αποτελεί για μένα να υπηρετώ το πρώτο θέατρο της χώρας μας, η αγάπη και η αφοσίωσή μου προς το ίδιο το Εθνικό Θέατρο μου υπαγορεύει να υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου.


Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός τοξικού κλίματος φημών, υπονοούμενων, διαρροών και αναφορών γύρω από το πρόσωπό μου, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη καταγγελία. Γεγονός που θα μου επέτρεπε το ελάχιστο προβλεπόμενο από ένα Κράτος Δικαίου, δηλαδή να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ' όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.


Αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συνεργασία».


147799297_1829354533899164_5576790731410810797_n.jpgΜε πληροφορίες από lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ