Το διάταγμα της Καθολικής Εκκλησίας για τα ομόφυλα ζευγάρια που έφερε αντιδράσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού, «ο Θεός δεν ευλογεί και ούτε μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Article featured image
Article featured image

Με διάταγμα που εξέδωσε η Σύνοδος του Δόγματος της Πίστης του Βατικανού, η Καθολική Εκκλησία αναφέρει ότι δεν μπορεί να ευλογήσει τις σχέσεις ατόμων του ιδίου φύλου καθώς «ο Θεός δεν ευλογεί και ούτε μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Η τοποθέτηση αυτή προήλθε μετά από ερώτημα, για το αν ο καθολικός κλήρος μπορεί να ευλογήσει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η αρνητική αυτή απάντηση, εκδόθηκε μετά από τη συγκατάθεση του Πάπα Φραγκίσκου.

Με δισέλιδη ανακοίνωση, μεταφρασμένη σε εφτά γλώσσες, η Καθολική Εκκλησία αναφέρει ότι, αν και αποδέχεται με σεβασμό και ευαισθησία άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις, εντούτοις η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών «δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη». Παράλληλα, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρηθεί ότι οι ομόφυλες σχέσεις είναι, με οποιονδήποτε τρόπο παρόμοιες, ή στο ελάχιστο αναλογικές με το σχέδιο του Θεού για τον γάμο και την οικογένεια».

Ο γάμος, σύμφωνα με τη διδασκαλία της καθολικής εκκλησίας, είναι μια ισόβια ένωση ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας ζωής. «Στόχος δεν είναι μια μορφή άδικης διάκρισης, αλλά περισσότερο μια υπενθύμιση της αλήθειας για το τελετουργικό του μυστηρίου του γάμου και της ευλογίας που σχετίζεται με αυτό», επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή, έφερε ποικίλες και έντονες αντιδράσεις. Επίσης, οδήγησε σε διαμάχη με τη Γερμανική Εκκλησία, μέλη της οποίας έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της ευλογίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Πηγές: Guardian / Lifo / Madame Figaro GR

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ