Η ανακύκλωση στις βασικές δεσμεύσεις της Coca-Cola HBC Κύπρου

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού rPET σε ποσοστό 35% στις συσκευασίες της έως το 2025.

Article featured image
Article featured image

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης που γιορτάζεται στις 18 Μαρτίου, η Coca-Cola HBC Κύπρου αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία της ανακύκλωσης στις μέρες μας, τηρώντας με αμείωτο ενδιαφέρον τη δέσμευση της για διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσω στοχευμένων και σύγχρονων περιβαλλοντικών πρακτικών.

Η Εταιρεία, ως μέλος του Ομίλου Coca-Cola HBC, έχει δεσμευτεί για την χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού rPET σε ποσοστό 35% στις συσκευασίες της έως το 2025 (σε σχέση με 25% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης) και ήδη σε πολλά εργοστάσια του Ομίλου της γίνεται χρήση του ανακυκλωμένου PET (rPET) σε σημαντικά ποσοστά μέχρι και 100%.

Στη χώρα μας η διαθεσιμότητά του ανακυκλωμένου πλαστικού PET στην απαιτούμενη ποιότητα και σε ικανή ποσότητα παραμένει ακόμα περιορισμένη όμως επιχειρήσεις όπως την Coca-Cola HBC ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για να γίνει αυτό́ το ανακυκλωμένο υλικό́ βιώσιμη λύση, και η προμήθειά του να είναι επαρκής, με αποδεκτό κόστος προμήθειας και επεξεργασίας.

Η Εταιρεία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένες συσκευασίες αλουμινίου σε ποσοστό 60%. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό του ανακυκλωμένου αλουμινίου που έχει χρησιμοποιηθεί για τις συσκευασίες των 330cc, φτάνει στο 60% στο κουτί και στο 50% στα άκρα της συσκευασίας. To 100% των συσκευασιών της είναι ανακυκλώσιμo.

Βοηθάει ουσιαστικά στη συλλογή και στην ανακύκλωση των συσκευασιών, όντας από τα οργανωτικά μέλη της Green Dot Κύπρου και στηρίζει ενεργά τις δράσεις ανακύκλωσης που οργανώνονται στο νησί. Πεποίθησή της είναι ότι οι συσκευασίες μπορούν και πρέπει να έχουν δεύτερη ζωή ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα συμμερίζεται το όραμα της The Coca-Cola Company για «Έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα», έχοντας ένα ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο σχέδιο για τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συσκευασίες. Ο πρωταρχικός της στόχος είναι η επίτευξη της συλλογής και ανακύκλωσης του ισοδύναμου κάθε συσκευασίας που τοποθετεί στην αγορά μέχρι το 2030.

Να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος Coca-Cola HBC διακρίνεται για την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί και διακρίθηκε ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο ποτών σε όλη την Ευρώπη στον Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης Dow Jones (DJSI). Πρόκειται για την 6η φορά μέσα σε 7 χρόνια που κατατάσσεται στην πρώτη θέση του Δείκτη και την 9η συνεχή χρονιά που βρίσκεται στις τρεις κορυφαίες θέσεις του κλάδου σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, σε επίπεδο εταιρικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων, η Coca-Cola HBC Κύπρου συνεργάζεται με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο Zero Waste Beach. Στόχος του Προγράμματος είναι η μείωση των αποβλήτων που εισέρχονται σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κινητοποιώντας τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τα αποτελέσματα κατά τα τρία χρόνια που ζωής του Προγράμματος είναι πραγματικά εντυπωσιακά και έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1.608 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών που θα κατέληγαν σε χωματερές, ενώ όσα συλλέχθηκαν από τις ακτές και τους βυθούς μας θα έμεναν για πάντα στο θαλάσσιο περιβάλλον μολύνοντας το. Πραγματοποιήθηκαν 33 καθαρισμοί ακτών, 13 καθαρισμοί βυθού και ενθαρρύνθηκαν τοπικές αρχές ώστε να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων. Κινητοποιήθηκαν 1.229 εθελοντές, 18 τοπικές αρχές και 44 εμπλεκόμενοι φορείς ενώ δημιουργήθηκε ένα μοναδικό δίκτυο, πρότυπο και για άλλες χώρες, το δίκτυο «Υπεύθυνων Παράκτιων επιχειρήσεων» που σήμερα αριθμεί 204 μέλη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ