Η ζηλευτή κανονικότητα του Ισραήλ (μετά τον εμβολιασμό)

Κόσμος λικνίζεται σε καφέ και μπαρ λες και δεν συνέβη ποτέ, τίποτα! [εικόνες και βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Έναν άλλο κόσμο θυμίζει εδώ και μερικές ημέρες το Ισραήλ καθώς η κυβέρνηση της χώρας αφού εμβολίασε πέραν του 40% των κατοίκων της, προχωρά σταδιακά σε άρση των απαγορεύσεων με τους πολίτες να επιστρέφουν στην προ-covid ζωή τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, το Ισραήλ απέχει μια «ανάσα» από την οριστική απαλλαγή των lockdown, την ώρα που πολλές χώρες στην Ευρώπη προχωρούν σε εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Το Ισραήλ, το οποίο είχε ένα από τα υψηλότερα καθημερινά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως, πλέον βρίσκεται «μπροστά» στον εμβολιασμό του πληθυσμού του με τις νοσηλείες να έχουν μειωθεί σημαντικά. Η καθημερινότητα στο Ισραήλ, επιστρέφει αργά μεν αλλά σταθερά στους κανονικούς ρυθμούς της, με τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ να ανοίγουν ξανά.

Μόλις εμβολιαστούν οι πολίτες που λαμβάνουν το «Green Pass», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, επιτρέπεται να εισέρχονται ελεύθερα σε χώρους όπως γυμναστήρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αίθουσες γάμου και συναυλίες.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα εστιατόρια θα λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους τους για χρήση έως και 75% της χωρητικότητας, με ανώτατο όριο τα 100 άτομα και με τραπέζια σε απόσταση δύο μέτρων. Οι κάτοχοι της πράσινης κάρτας μπορούν επίσης να μπουν στα μπαρ, αλλά δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με άγνωστο, παρά μόνο με όποιον ζουν στο ίδιο σπίτι.


Στους ανοιχτούς χώρους των μπαρ και των εστιατορίων οι κανόνες είναι πιο χαλαροί. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους μαθητές που έχουν μείνει εκτός σχολικής αίθουσας για μήνες, θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο σχολείο από αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αίθουσες εκδηλώσεων, οι αθλητικοί χώροι και οι χώροι λατρείας ανοίγουν εκ νέου σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στο εξωτερικό θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αυτήν την εβδομάδα, καθώς υπολογίζονται τουλάχιστον 1.000 αφίξεις την Κυριακή.


«Μπορούμε να βγούμε και να διασκεδάσουμε πλέον. Να συναντήσουμε φίλους χωρίς φόβο και να κάνουμε ένα μικρό πάρτι. Ένα μήνα μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, επέστρεψα στην κανονικότητα και προσκάλεσα 30 εμβολιασμένους φίλους μου σε ένα πάρτι επιτέλους στο σπίτι μου, χωρίς μάσκες. Είναι σαν την καταιγίδα μετά την ξηρασία», δήλωσε ο 27χρονος Ντάνιελ Λίπτζιτς, πίνοντας την μπύρα του σε ένα γεμάτο μπαρ. «Όχι, είναι σαν το σεξ αφότου έχεις εγκλωβιστεί σε ένα έρημο νησί», πρόσθεσε η φίλη του, Noa. «Ακόμη και η γιαγιά μου κάνει πάρτι», είπε.

Το Ισραήλ ίσως αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ζωή μας μετά την πανδημία. Προς το παρόν, βέβαια, παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί, ενώ υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και για το πώς θα διαχειριστεί η χώρα τους τουρίστες ή Ισραηλινούς που ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα.

Με πληροφορίες από New York Times/Financial Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ