Πότε πρέπει να φοράμε τη μάσκα σε εστιατόριο ή καφετέρια (και πότε δεν είναι απαραίτητο)

Υπάρχει μία σύγχυση με αυτό το θέμα, έγινε όμως μια διευκρινιστική δήλωση που δίνει την απάντηση.

Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτήτων Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, το Υπουργείο Υγείας έδωσε μια διευκρίνιση σχετικά και με το εν λόγω επίμαχο σημείο του πρωτοκόλλου.

Θυμίζουμε ότι στο πρωτόκολλο αναφέρεται το εξής: «Υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες όλες τις ώρες που βρίσκονται στο υποστατικό, όπως και κατά τις μετακινήσεις μέσα στον χώρο, εκτός από τη διάρκεια ενεργού σίτισης».


Πότε πρέπει να φορούν μάσκα οι πελάτες λοιπόν…

Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, «ο πελάτης θα πρέπει να φέρει μάσκα όταν εισέρχεται στον χώρο εστίασης, για τη διακίνησή του μέσα στον χώρο και κατά την αποχώρησή του. Όταν κάθεται με την οικογένεια του ή την παρέα του δεν είναι υποχρεωμένος ο πελάτης να φέρει την μάσκα του. Και ορθώς λέμε εμείς γίνεται αυτό, γιατί θα είμαστε με την οικογένεια και την παρέα μας με τους οποίους θα μπορούσε να συνευρεθούμε και στα σπίτια μας. Τονίζουμε όμως ότι για οποιαδήποτε διακίνηση όπως π.χ. προς τουαλέτα, είναι υποχρεωτικό να φοράνε τη μάσκα οι πελάτες. Αν όλοι συνεργαστούμε θα τα καταφέρουμε. Αν κάποιος νιώθει καλύτερα να τη φορέσει για περισσότερο χρόνο, αυτό δεν εμποδίζει κάποιον».

Andreas Tsangarides.jpg
Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, που ο μεζές είναι στο τραπέζι, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας




Επιπλέον, έκανε άλλες δύο διευκρινίσεις, σε σχέση με το πώς ορίζεται ο ανοικτός χώρος, αλλά και για τη φάση με τη μουσική και το περιβόητο λίκνισμα.


Ο ανοικτός εξωτερικός χώρος είναι διαμορφωμένος με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ο κατάλληλος και επαρκής αερισμός του χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται αν είναι ανοικτές οι διαθέσιμες πλευρές ή μέρος αυτών (τουλάχιστον 2) και με τρόπο που δεν θα παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε κλειστό χώρο.

Ανεξάρτητα με το είδος της προσφερόμενης μουσικής, απαγορεύεται ο χορός, και όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να εξυπηρετούνται καθήμενοι και να μην περιφέρονται άσκοπα. Βασικό κριτήριο για σκοπούς ελέγχου/καταγγελιών, είναι κατά πόσον οι θαμώνες είναι όρθιοι και χορεύουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ